Extra geld voor stichtingen in NOP op komst vanwege gestegen kosten

NOORDOOSTPOLDER • Di 22 oktober 2024 | 19:00 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 19:00

Meerdere stichtingen in Noordoostpolder moeten volgend jaar een eenmalige compensatie krijgen voor gestegen kosten. Dat wil een meerderheid van de gemeenteraad, bleek maandagavond tijdens een commissievergadering.

Het gaat om een extra inflatiecorrectie van 3 procent. Dit komt neer op een paar honderd tot een paar duizend euro per stichting.

De gemeenteraad besloot eind september om bovenop de jaarlijkse inflatiecorrectie een eenmalige aanvulling te willen doen. Het was een initiatief van ChristenUnie-SGP, GroenLinks en CDA. Deze partijen vinden dat als de werkelijke inflatie afwijkt van de inschatting een (gedeeltelijke) compensatie terecht kan zijn.

'Alleen extra geld voor kleine instellingen'
Een meerderheid van de raad gaf maandagavond aan te willen inzetten op de maximale aanvulling van 3 procent voor kleine stichtingen. Het gaat dan om onder meer Humanitas, Huis voor Taal, Kinderboerderij Emmelerbos, StEP Noordoostpolder, Pioniers van de Toekomst, Poppodium De Klos en de voedselbank.

Een ander idee was om ook de grotere instellingen zoals Cultuurbedrijf Noordoostpolder, FlevoMeer Bibliotheek en zwembad Bosbad extra geld te geven. Dit ziet de raad niet zitten.

Zo weten dit soort instellingen de gemeente wel te vinden, gaf PvdA-raadslid Henk van der Linde aan. Ook hebben kleine stichtingen het geld het meest nodig, zei Sjoerd de Boer van ChristenUnie-SGP.

Een optreden in De Klos

Te weinig inflatiecorrectie
De raadsfractie van ChristenUnie-SGP zette het onderwerp in februari al op de agenda. De Boer gaf toen aan dat onder meer de voedselbank, kinderboerderij, zwembad en bibliotheek duizenden euro's subsidie waren misgelopen.

De partij liet de eigen conclusies onderzoeken door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Uit dit onderzoek bleek dat verenigingen en stichtingen de afgelopen vier jaar 10,5 procent te weinig inflatiecorrectie ontvingen, instellingen 4,6 procent.

Nog wel stemming nodig
Wethouder Wout Jansen liet vervolgens weten geen extra compensatie uit te trekken. Hij gaf maandagavond aan nog steeds achter 'de nuloptie' te staan. Zo benadrukte Jansen geen signalen te horen van organisaties die in de problemen komen.

Toch zegt hij nu wel gehoor te geven aan de meerderheid van de raad omdat meerdere opties voor compensatie zijn uitgewerkt.

De raadsleden krijgen nu van het college een voorstel met de gekozen optie. Daarover moet dan nog worden gestemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel