Senioren zoals Marijke (82) dankzij opfriscursus zekerder achter het stuur

EMMELOORD • Di 22 oktober 2024 | 19:19 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 19:19

"Ik mocht van mijn man nooit autorijden." De 82-jarige Marijke Schenk-van Groeningen uit Emmeloord heeft een duidelijke reden waarom ze een opfriscursus autorijden volgt. Ze heeft al jaren een rijbewijs, maar kwam niet aan het rijden toe, omdat haar man liever achter het stuur zat. "Totdat hij er niet meer was en toen moest ik wel gaan rijden", legt ze uit.

Schenk-van Groeningen is één van de ruim veertig senioren die dinsdag meedoen aan een opfriscursus van de afdeling Noordoostpolder van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Voor de meesten is het tientallen jaren geleden dat ze hun rijbewijs hebben gehaald.

Testrit door Emmeloord
De deelnemers krijgen een theorie-examen, maar stappen ook met een ritbegeleider in hun eigen auto voor een testrit. "We hebben een route uitgezet door Emmeloord", zegt begeleider Jaap Wesselius van VVN. De rit gaat door een woonwijk, over een doorgaande weg en er wordt ook een stukje snelweg meegepakt.

Marijke Schenk-van Groeningen rijdt stevig door tijdens haar rondrit. "Ik zou die fietser niet inhalen," zegt ritbegeleider Westhuis plots. "O, nee?", is haar reactie. Westhuis legt uit: "Voor hetzelfde geld wil die fietser linksaf." Ze rijdt toch door, want ze had al een aardige snelheid. De fietser gaat uiteindelijk rechtsaf. "Als hij linksaf was gegaan, was ik wel gestopt," zegt ze beslist.

Volgens Westhuis is het belangrijk dat senioren zich zeker voelen achter het stuur en goed met het verkeer mee kunnen rijden. "We willen natuurlijk dat de mensen zolang mogelijk blijven rijden in de auto."

Geslaagd
En dat autorijden gaat bij de 82-jarige Schenk-van Groeningen nog prima. "Ja Marijke is een vlotte rijdster", zegt Westhuis na afloop van de rit. "Ze houdt van stevig rijden maar ik vind daarentegen dat ze wel op tijd in de spiegels kijkt. Maar binnen de bebouwde kom mag het iets rustiger. We hebben geen haast."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel