Almeerder Jori Faber zet zich in VS in voor herverkiezing van Donald Trump als president

ALMERE • Di 22 oktober 2024 | 19:58 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 19:58

"Ik was vooral benieuwd hoe het aan 'de overkant' is." In 2016 trok Almeerder Jori Faber naar Amerika om voor de campagne van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton te werken. Dit verkiezingsjaar, 2024, koos hij voor een andere strategie. Nu werkt hij vrijwillig voor de campagne van de Republikeinse kandidaat, Donald Trump.

Zo'n vijf weken is Jori inmiddels aan de slag voor de Trump-campagne. Hij werkt vanuit Philadelphia, een grote stad in swing state Pennsylvania. Deze staat kleurde de afgelopen twee verkiezingen om en om ‘rood’ en ‘blauw’. Waarbij de huidige Democratische president Biden met minimaal verschil won in 2020. Dus er wordt om iedere stem gevochten, want de marges zijn klein.

Jori moet ervoor zorgen dat Amerikanen naar de stembus gaan. Het gaat hem om de Republikeinse stemmer. "In Amerika weet je vrij veel over mensen. Uit publieke data kun je specifiek zien wat iemand heeft gestemd in het verleden." Jori richt zich op de stemmers die wel geregistreerd staan als conservatief, maar de laatste twee verkiezingen niet naar de stembus gingen. "Want daar ligt het potentieel. Je wil dat juist deze mensen nu wel gaan stemmen."

Foto Jori Faber
Gemeenteambtenaar
Hij werkt vanuit het campagnekantoor. "We zitten zo'n dertien dagen voor de verkiezingen en nog steeds melden honderden mensen zich aan als vrijwilliger", aldus Jori.

Zelf is hij in het dagelijks leven ambtenaar bij de gemeente Almere. Hij nam zeven weken vakantie op en keert de dag na de verkiezingen weer naar huis.

De Almeerder bezoekt ook politieke bijeenkomsten, rally's, waar Donald Trump zelf aanwezig is. Zondag was er eentje op zo'n 200 kilometer rijden. "Je ziet dan duizenden enthousiaste mensen. Ik sta daar dan ook met een campagnebord omhoog."

Foto Jori Faber
Lijnrecht tegenover elkaar
Hij vindt dat Trump een goede uitstraling heeft. "Zelfverzekerd", zegt hij. En even komt de campagneretoriek naar boven. Jori:"Heel anders dan Kamala Harris. Die komt altijd met een woordensalade." Dat de partijen lijnrecht tegenover elkaar staan, vindt hij heel Amerikaans. "In Nederland is er toch meer oor voor de standpunten van een ander."

Donald Trump is niet onomstreden. Hij werd veroordeeld voor een doofpotaffaire nadat hij een pornoster zwijggeld betaalde. Dat gebeurde vlak voor de verkiezingen van 2016, die hij won. En er lopen rechtszaken rondom de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. De oud-president wordt verdacht van opruiing.

Er zijn mensen die zouden zeggen: waarom zou je zo'n kandidaat willen helpen bij zijn herverkiezing? Daar is Jori helder over. "Ik vind het fout wat hij heeft gedaan. En ik sta ook niet achter zijn uitspraken over Mexicanen en dat soort dingen. Maar ik ben hier om dit politieke proces mee te maken. Ik ben gewoon een politiek dier."

Foto Jori Faber
Terwijl Donald Trump in de peilingen weer bezig is met een opmars, spreekt Jori Amerikanen over wat zij belangrijk vinden. "Zorgen over migratie, hoge inflatie, hoge benzineprijzen, dure boodschappen. Dat zijn de dingen waarover ik hoor. Eigenlijk ook wat er in Nederland speelt." En thema's als abortus, gelijke rechten voor minderheden, het homohuwelijk? "Daar maken vooral Democraten zich druk over."

2028
Jori denkt niet dat hij bij de volgende presidentsverkiezingen weer afreist naar de VS. "Ik sta open voor wat anders. Mochten president Macron van Frankrijk of president Zelensky van Oekraïne iemand nodig hebben, mogen zij bellen. Ik heb veel ervaringen met campagnes", lacht hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel