Urker campagne om overlast vuurwerk te stoppen maakt kans op communicatieprijs

URK • Di 22 oktober 2024 | 22:40 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 22:40

Een publiekscampagne van de gemeente Urk is genomineerd voor de jaarlijkse Galjaardprijs. De gemeente maakt als finalist zowel kans op de prijs van een vakjury, maar ook het publiek kan op de Urker campagne stemmen.

De Galjaardprijs is een belangrijke onderscheiding voor initiatieven die het publiek informeren. Vorig jaar won de Rotterdamse politie met de campagne Operation CookieMonster. Daarmee konden gewone Rotterdammers controleren of zij slachtoffer waren geworden van datadiefstal.

De gemeente Urk richtte zich eind vorig jaar op de eigen inwoners met 'Ons mooie dorp maak je niet kapot'. De focus lag hierin op het creëren van bewustwording over de gevaren en overlast van illegaal vuurwerk. Ook moest de campagne zorgen voor een jaarwisseling zonder excessen.

Stille meerderheid
De gemeente wilde hiermee de stem van de stille meerderheid vertolken die veel last had van het zware vuurwerk. Dat werd op Urk al maanden voor de jaarwisseling veelvuldig afgestoken. Ook was er veel vandalisme met vuurwerk veroorzaakt.

De gemeente zette video's, advertenties en posters in. In de uitingen riepen bekende Urkers, zoals Albert Snoek uit de tv-serie Urk!, op om het dorp heel te houden. Ook adviseerde de gemeente volwassenen met jongeren en kinderen in gesprek te gaan met het oog op oud en nieuw.

Rustige jaarwisseling
De afgelopen jaarwisseling bleef het relatief rustig met overlast op Urk. Van rellen was geen sprake en de financiële schade was een stuk lager dan de jaren ervoor.

Op 7 november 2024 wordt de winnaar van de Galjaardprijs 2024 in Bussum bekendgemaakt tijdens het Nationaal Congres voor Publieke Communicatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel