Zorgen bij inwoners Europakwartier na explosies en vondst van lichaam

ALMERE • Di 22 oktober 2024 | 22:20 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 22:20

De schrik zit er goed in bij verschillende inwoners van het Europakwartier in Almere Poort. In korte tijd heeft de wijk te maken gehad met meerdere explosies. En dinsdagmiddag werd er tijdens baggerwerkzaamheden een lichaam gevonden in een sloot.

En hoewel het nog onduidelijk is of de gevonden persoon om het leven is gekomen door een misdrijf, maken verschillende buurtbewoners zich wel zorgen over de veiligheid in hun wijk.

Het is begin september als er in de Roemeniëstraat voor het eerst een explosief afgaat bij een woning. De voordeur van het huis raakt daarbij beschadigd, maar niemand raakt gewond. Burgemeester Van der Loo besluit om tijdelijk cameratoezicht te plaatsen in de straat.

Opnieuw raak
Toch kan de extra toezicht een tweede explosie niet voorkomen. In de nacht van maandag op dinsdag is het namelijk weer raak in de Roemeniëstraat. Ditmaal is een huis, schuin tegenover de woning waar eerder een explosie was, het doelwit. Op beelden van een cameradeurbel is te zien dat de dader het explosief naar de woning gooit en vervolgens wegrent.

Diezelfde dinsdag wordt omstreeks 14.15 uur een lichaam ontdekt in het water aan de Europalaan, op nog geen honderd meter afstand van de wijk. Over de oorzaak van overlijden en of er mogelijk sprake is van een misdrijf kan de politie nog niks vertellen.

Buurt kijkt angstvallig toe
Op het moment dat de politie bezig is het lichaam uit het water te halen, komen veel buurtbewoners een kijkje nemen. Voor een aantal van hen is dit een teken dat hun wijk onveiliger wordt. "Het is voor ons heel zorgelijk en vervelend. Er moet snel een einde aan komen", zegt een vader die zijn jonge dochter vasthoudt.

Even later passeert een stel met hun jonge zoon in de kinderwagen. Zij vertellen dat ze niet meer fijn wonen in het Europakwartier. "In januari verhuizen we, dus naar zijn wij erg blij mee."

De zorgen worden niet alleen gedeeld door ouders in de wijk, maar ook door kinderen. Een meisje dat in de Roemeniëstraat woont, vertelt dat ze juist zijn verhuist naar Almere Poort, omdat er in haar oude wijk geregeld explosies waren. "We voelen ons hier onveilig. Je weet wat of het bij ons kan gebeuren."

Voor een moeder uit de wijk is de angst voor een nieuw incident inmiddels zo groot, dat ze haar kinderen minder vaak buiten laat spelen. "We weten niet wat ons elke dag te wachten staat." Als ouder merkt ze dat het lastig is om aan haar kinderen uit te leggen wat er speelt. "Je probeert het zo normaal mogelijk over te brengen, maar zij snappen ook dat het niet maar één of twee keer gebeurt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel