'Clubs en verenigingen in Noordoostpolder hebben te weinig subsidie gekregen'

NOORDOOSTPOLDER • Vr 23 februari 2024 | 8:33 • Vrijdag 23 februari 2024 | 8:33

Verenigingen, stichtingen en instellingen in Noordoostpolder moeten met terugwerkende kracht meer subsidie krijgen vanwege de gestegen inflatie. Dat wil de ChristenUnie-SGP in die gemeente. De partij stelt dat er vanaf 2020 te weinig subsidie is gegeven omdat er onvoldoende inflatiecorrectie is toegepast. Daarom zijn er herstelacties nodig, vindt fractievoorzitter Sjoerd de Boer.

ChristenUnie-SGP liet de afgelopen tijd onderzoek doen naar de inflatiecorrectie op afgegeven subsidies in de jaren 2020 tot en met 2024. Dat gebeurde nadat De Boer signalen kreeg uit de samenleving. Daarop ging hij rekenen.

De fractievoorzitter kwam tot de conclusie dat een te lage inflatiecorrectie was toegepast waardoor clubs en instellingen duizenden euro's misgelopen waren, stelde hij. Volgens De Boer gaat het onder meer om de voedselbank, de kinderboerderij, het zwembad en de FlevoMeer Bibliotheek in Emmeloord. "Het is een flinke lijst en gaat om serieus geld."

Sjoerd de Boer (ChristenUnie-SGP)

RUG: 'Vooral clubs en stichtingen liepen geld mis'
Uit onderzoek van de RUG blijkt dat verenigingen en stichtingen de afgelopen vier jaar in totaal 10,5 procent te weinig ontvingen, instellingen 4,6 procent. De Boer voelt zich gesteund door de conclusies. Een gemeente mag zelf bepalen hoe verenigingen en instellingen worden gecompenseerd voor inflatie maar nu is er sprake van een verkapte bezuiniging, zegt hij.

De fractievoorzitter sprak wethouder Sacha Werkman in november al aan op de kwestie maar toen kreeg hij nul op het rekest. Een amendement op de voorgestelde begroting werd vervolgens door de coalitiepartijen in de gemeenteraad weggestemd. Het was een nipte meerderheid van 15 stemmen en 13 voor.

'Kijken naar begroting voor compensatie'
Met het onderzoek van de RUG in de hand wil De Boer nu weten hoe verenigingen en instellingen met terugwerkende kracht kunnen worden gecompenseerd. "Daarvoor moeten we naar de begroting kijken", zegt De Boer. "De belastingpercentages in Noordoostpolder zijn wat laag geweest en we hebben wat geld overgehouden."

Het onderwerp staat op 11 maart op de agenda van de commissievergadering. Dan komt de onderzoeker van de RUG naar het gemeentehuis voor een toelichting. Vervolgens is de vraag waar het geld voor de herstelacties vandaan moet komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel