Bibliotheek, kinderboerderij en voedselbank in NOP krijgen geen extra subsidie

NOORDOOSTPOLDER • Di 12 maart 2024 | 6:22 • Dinsdag 12 maart 2024 | 6:22

Verenigingen, stichtingen en instellingen in Noordoostpolder krijgen geen extra subsidie nu blijkt dat de inflatie de afgelopen jaren hoger is uitgevallen dan de gemeente had verwacht. Dat liet wethouder Wout Jansen maandagavond weten tijdens een vergadering in het gemeentehuis.

De fractie van de ChristenUnie-SGP had om die compensatie gevraagd, omdat het soms zou gaan om tien procent minder subsidie. Maar wethouder Jansen wil daar niks van weten. "Dat gaan we niet doen. Compensatie is wat het college betreft niet aan de orde."

Dat bijvoorbeeld de bibliotheek, de kinderboerderij en de voedselbank te weinig subsidie hebben gekregen werd maandag bevestigd door onderzoeker Dylan Jong van de Rijksuniversiteit Groningen. "Achteraf blijkt dat de inflatie veel hoger was was dan voorspeld. Daarmee is inderdaad een verschil ontstaan tussen de indexatie, zoals die gehanteerd is, en de daadwerkelijke inflatiecijfers."

Politiek stemde eerder al tegen
De fractie van de ChristenUnie-SGP stelde eind vorig jaar al dat de gemeente Noordoostpolder te weinig inflatiecorrectie heeft toegepast. De partij vroeg daarom in november om de subsidies opnieuw te indexeren. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde tegen.

Daarop vroeg de ChristenUnie-SGP aan de Rijksuniversiteit Groningen om de hoogte van subsidies door te rekenen. Dat onderzoek bevestigt dus dat er te weinig indexatie is toegepast.

Wethouder Jansen wil wel leren van de besluitvorming over de hoogte van de subsidiebedragen. "We gaan een ambtelijk onderzoek doen naar de jaren 2022 en 2023. Om zo tot een gewogen inflatiecorrectie te komen voor 2025."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel