Pleit beslecht in kweekfamilieruzie: oude Bernhard moet machines aan zoons geven

LUTTELGEEST • Wo 23 oktober 2024 | 7:30 • Woensdag 23 oktober 2024 | 7:30

Grondlegger Bram Bernhard (82) van Kwekerij Bernhard in Luttelgeest moet van de rechter enkele machines en werktuigen teruggeven aan zijn zonen Bram en Simon Bernhard. De drie hadden een geschil over de spullen. Volgens senior zijn die van hem. Volgens de broers horen ze bij de twee bedrijven, die hij aan hen overdroeg.

De rechter vindt dat de broers gelijk hebben over een aantal spullen. Daarom moet senior twee tractors, een paardentrailer, een paar kranen, een frontmaaier, een spuit en een grasmaaier aan hen overhandigen.

Oude boekhouding
Een frees, spitmachine, kipper en nog wat andere machines mag hij houden. Net als wat oude bedrijfsadministratie, omdat die mogelijk digitaal al bij de boekhouder van zijn zonen ligt. Dat hebben ze niet gecheckt en dat had volgens de rechter "wel op hun weg gelegen".

Bernhard senior trok zich in 2000 terug uit het bedrijf, hij ontving nog jarenlang onder meer een management fee. Vorig jaar schonk hij al zijn aandelen aan zijn twee zonen. Zij zijn nu volledig eigenaar van de kwekerij, waar onder meer bloemen en planten worden geteeld en het bijbehorende zonne-energiebedrijf.

Bonje bij bedrijfsopvolging
Bram Bernhard vertelde twee weken terug in de rechtszaal dat het al jaren niet soepel liep met hun vader. Maar tijdens het stappenplan voor de overheveling van het miljoenenbezit van senior naar zijn drie kinderen vorig jaar, liep het helemaal spaak en ontstond de ruzie over de machines en werktuigen.

Lees ook: Familieruzie bij Kwekerij Bernhard: vader en zonen voor rechter

De ernstig zieke vader legde de rechter uit dat de spullen voor hem puur 'hobbyspul' zijn. "Ik heb het ooit aangeschaft met het loonbedrijf dat ik naast de kwekerij had. Als ik er nu mee wil spelen, dan speel ik ermee. En ik gebruik het om andere mensen te helpen bij klusjes."

Dwangsom
Maar zijn zoons hadden daar geen boodschap aan. "Wij hebben nu een loonbedrijf moeten inhuren voor graafwerkzaamheden, omdat we die machines niet tot onze beschikking hadden."

De rechter vindt daarom dat sommige spullen snel naar de kwekerij moeten. Senior moet dat binnen twee weken doen, anders volgt er een dwangsom van 250 euro per dag met een maximum van 10.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel