'Onvindbare' Soufian (21) meldt zich toch voor zijn rechtszaak: 'Ik wilde een eerlijk proces'

LELYSTAD • Di 22 oktober 2024 | 15:23 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 15:23

Soufian T. (21) wil zijn verantwoordelijkheid nemen. Na bijna een jaar onvindbaar te zijn geweest voor de politie, verscheen hij dinsdag weer in de Lelystadse rechtbank.

"Ik had het gevoel dat ik al voor de rechtszaak gestraft werd voor iets wat ik niet had gedaan. Daarom dook ik onder", vertelde hij de rechters.

T. wordt verdacht van een waslijst aan delicten. Vijftien stuks om precies te zijn. In de zomer van 2022 zou hij zijn vriendin ernstig hebben gestalkt in Lelystad, door haar op te zoeken bij haar ouders en op haar werk en veel te bellen en berichten te sturen. Hij benaderde ook vrienden, familie en collega’s van haar.

Verschillende delicten
In juli van dat jaar zou hij de jonge vrouw hebben mishandeld. Volgens de aangifte schopte hij haar, greep hij haar bij de keel, gooide haar op de grond en hield een brandende aansteker bij haar arm. Ook zou hij haar moeder hebben uitgescholden voor "kankermoeder".

Daarnaast schreef hij nare berichten over de familie van zijn vriendin op Facebook, waarin hij hen racisten noemde. Hij dreigde bovendien seksueel getinte filmpjes van zijn ex-vriendin openbaar te maken als zij aangifte tegen hem zou doen. Ook verdenkt de officier van justitie hem van drugsbezit en -handel en de belediging van een ambtenaar.

In 2021 begaf T. zich volgens de aanklager op het oplichterspad. Hij zou zich in Emmeloord, Ens, Marknesse en nog wat andere plaatsen hebben voorgedaan als een bankmedewerker. Zo wist hij bankpassen en pincodes te bemachtigen en pinde daar ruim 35.000 euro mee, staat in de aanklacht te lezen.

Spoorloos
Vorig jaar mocht de oud-Lelystedeling zijn cel tijdelijk verlaten om zich te laten behandelen voor zijn psychische problemen. Dat deed hij niet.

Toen de Reclassering adviseerde hem jeugdtbs op te leggen, verbrak hij het contact met die organisatie en verdween lange tijd van de radar door op straat te leven.

"Dat was geen disrespect naar u", verzekerde hij dinsdag aan de rechters. "Ik had tijd nodig om alles voor mezelf op een rijtje te zetten en ik ben ontzettend gegroeid in die periode."

"Het zijn valse aantijgingen, die van alles bij me oprakelden."

— Soufian T., verdachte

Valse aantijgingen
Vooral de beschuldigingen van zijn ex raakten hem. "Het zijn valse aantijgingen, die van alles bij me oprakelden. Ik heb vanaf mijn elfde dagelijks gezien hoe mijn moeder werd afgetuigd, ik weet wat dat met haar heeft gedaan. Daardoor verafschuw ik geweld tegen vrouwen."

Dat hij in voorarrest werd geplaatst, voelde voor T. alsof hij al werd gestraft. "Voor iets wat ik niet had gedaan. Daarom dook ik onder, ik wilde een eerlijk proces."

Schoon schip maken
Volgens hem kloppen alle andere verdenkingen deels wel en deels niet. Hij wil hoe dan ook schoon schip maken en zijn leven beteren. De oud-Lelystedeling heeft namelijk een nieuwe liefde gevonden, krijgt veel steun van haar familie en er is zelfs een baby op komst.

Maar dinsdag werd er nog niets besproken over de inhoud van de zaak. De rechtbank verschoof de zitting naar 4 februari om nieuwe rapporten over T. te kunnen laten maken bij de Reclassering.

Psychische toestand
In eerdere rapporten hadden deskundigen het over jeugd-tbs en een mogelijke bipolaire stoornis. "Wij moeten weten hoe ze daar nu over denken. Deze rapporten zijn verouderd, omdat u een jaar weg was. Daardoor zijn we niet voldoende geïnformeerd over u", legde één van de rechters uit.

De rechtbank wil ook weten wat de stand van zaken is van T.'s netwerk, huisvesting, psychische toestand en schulden. En hoe groot de experts de kans inschatten dat hij weer het verkeerde pad op gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel