Nepagent krijgt lagere straf na sieradenroof bij hoogbejaarde vrouw

BIDDINGHUIZEN • Di 22 oktober 2024 | 18:00 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 18:00

De 25-jarige L.A. uit Rotterdam die zich op 24 juni voordeed als agent en een 80-jarige vrouw in Biddinghuizen beroofde van haar sieraden, is veroordeeld tot 150 dagen celstraf, waarvan 94 dagen voorwaardelijk. Daarnaast legt de rechtbank hem een taakstraf op van 60 uur.

De straf valt een stuk lager uit dan de 15 maanden celstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk die de officier van justitie twee weken geleden eiste. Dat komt doordat de rechtbank rekening houdt met de persoonlijke omstandigheden van A.

Enkelband
Naast de celstraf voor fraude moet de Rotterdammer het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 3.700 euro. Hij mocht na 65 dagen voorarrest zijn cel verlaten en werd met een enkelband naar huis gestuurd.

Sindsdien heeft hij stappen in de goede richting gezet en de rechtbank wil de man de kans geven om hiermee door te gaan.

Babbeltruc
De 80-jarige vrouw werd door middel van een babbeltruc beroofd van haar sieraden ter waarde van 11.600 euro. De vrouw was kort daarvoor gebeld met het verhaal dat er in haar buurt was ingebroken en dat de daders nog vrij rondliepen.

De beller deed zich voor als iemand van de politie en vertelde dat er een collega-agent zou langskomen om haar sieraden op te halen. Om de oplichting geloofwaardiger te laten lijken, kon het slachtoffer vragen naar zijn dienstnummer van de agent.

Terwijl A. vanuit Rotterdam met twee vrienden in de auto stapte en richting Biddinghuizen vertrok, raapte de vrouw al haar sieraden bijeen, deed die in een tasje en legde het klaar voor de agent. Onder de sieraden zaten de trouwringen van haar overleden man en ouders.

Dienstnummer
Toen er een uur later werd aangebeld, deed ze open en controleerde ze het dienstnummer van de ‘agent’ die voor haar stond. Daarna overhandigde ze hem vol vertrouwen het tasje met haar sieraden.

A. reed daarmee vervolgens met zijn vrienden richting Amsterdam waar hij de sieraden aan anderen overhandigde. Hij heeft nooit willen zeggen wie dat waren.

Voor de klus kreeg hij zelf 250 euro. Dankzij camerabeelden en oplettende buurtbewoners kon de Rotterdammer worden aangehouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel