Oppositie reageert op bezuinigingen in Almere: 'Te idioot voor woorden'

ALMERE • Vr 12 juli 2024 | 7:02 • Vrijdag 12 juli 2024 | 7:02

Dat de stad Almere de aankomende jaren moet bezuinigen, daar is iedereen het over eens. Toch zijn oppositieleden van de Almeerse gemeenteraad zeer kritisch over de geplande bezuinigingen van meer dan 20 miljoen. Veel raadsleden zijn boos over de gekozen maatregelen.

"Te idioot voor woorden", noemt Annette Raijer van de Almeerse PVV de gekozen maatregelen. "50.000 euro minder voor een speeltuin in Almere Haven, terwijl op cultuur en klimaat niks bezuinigd wordt." Raijer is niet te spreken over de huidige plannen.

Waarom bezuinigen?
Almere krijgt vanaf 2026 net als alle andere gemeenten in Nederland minder geld van het Rijk. Daarnaast heeft de gemeente de afgelopen jaren te maken gehad met verschillende forse tegenvallers, zoals de extra kosten voor het aanleggen van de riolering in Oosterwold en de flink oplopende kosten voor jeugdzorg.

Het gevolg is dat Almere straks niet in staat is om alle jaarlijkse kosten te betalen. Om dit op te lossen gaat de gemeente fors bezuinigen op verschillende terreinen. Daarnaast gaat de gemeente meer geld binnenhalen door de belastingen en de tarieven te verhogen.

'Rekening bij de inwoners'
Bijna de voltallige oppositie in Almere is kritisch over waar het college wil snijden in de begroting. Zo ook Lesley van Hilten van de Almeerse VVD: "De rekening van bezuinigingen mogen gewoon niet bij de inwoners terecht komen. En dat gebeurt nu wel."

Lees ook: Bezuinigingen bij gemeente Almere: de zwaarste klappen op een rij

Tot afgelopen maart zat de partij van Van Hilten zelf nog in het stadsbestuur. De VVD stapte toen uit de coalitie, omdat zij als enige partij tegen het verhogen van belastingen was voor inwoners en ondernemers.

Paradepaardjes
Volgens Van Hilten moeten er keuzes gemaakt worden. "Maar dat doe je niet door de paradepaardjes van de nieuwe coalitie voorop te stellen." Volgens de VVD-fractievoorzitter kan de stad beter op klimaat en cultuur bezuinigen.

Ton Theunis van de Almere Partij vult aan: "Het kan niet dat de stad blunder op blunder heeft gestapeld, en dat de consequentie daarvan is dat de burger het gelag moet betalen." Volgens Theunis moet het nieuwe college stoppen met geld uitgeven.

De broekriem aantrekken
Daar is de Almeerse PVV het helemaal mee eens: "Ze gaan bezuinigen om hun eigen ambities er doorheen te krijgen, en de burger mag hiervoor opdraaien." Ook Denk Almere reageert verbolgen. "Almeerders moeten nu opdraaien voor eerder gemaakte fouten", laat Hassan Buyatui weten.

Volgens 50PLUS-voorman Marc van Rooij is het duidelijk. "Je moet de broekriem aantrekken waar het kan en waar dat nodig is. Terwijl ze nu gewoon gaan schuiven."

ChristenUnie minder boos
Waar de meeste partijen zeer kritisch zijn over de geplande bezuinigingen, lijkt de Almeerse ChristenUnie minder boos. "Het is goed dat de meest kwetsbare inwoners worden ontzien", laat de Almeerse CU-fractievoorzitter Hans van Dijk weten. Wel geeft hij aan nog vragen en opmerkingen te hebben.

De Almeerse gemeenteraad heeft meer dan een maand om de bezuinigingen en plannen door te nemen. In september, na het reces, kan de gemeenteraad met voorstellen en aanpassingen komen. In november moeten de maatregelen vast staan, dat is namelijk de deadline voor de begroting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel