Verscherpt toezicht provincie met nieuwe begroting van de baan, verwacht wethouder 

ALMERE • Za 19 oktober 2024 | 9:00 • Zaterdag 19 oktober 2024 | 9:00

Wethouder Kees Ahles rekent er op dat Almere met de voorgestelde begroting het dreigende financieel toezicht van de provincie kan afwenden. In het programma Over Flevoland Gesproken vertelt Ahles dat er veel overleg is met de provincie over de bezuinigingsplannen. "Tot nu toe zijn ze tevreden", laat de wethouder weten.

In maart werd duidelijk dat bij de provincie grote zorgen leven over de Almeerse financiën. In een brief werd gewaarschuwd dat de gemeente onder verscherpt toezicht zou komen te staan als de situatie niet zou verbeteren. Wethouder Ahles gaat ervan uit dat de kou voorlopig uit de lucht is met de nieuwe begroting, die voorziet in 14 miljoen euro structurele bezuinigingen en 11 miljoen aan lastenverzwaring.

Wel verwacht de wethouder "een waarschuwende vinger" voor het begrotingsjaar 2026. Voor dat jaar heeft hij een bezuiniging van ruim 13 miljoen ingeboekt op de jeugdzorg, maar Ahles moet erkennen dat die post de afgelopen jaren keer op keer duurder uitviel dan begroot. "Dat is zeker nog een zorg, en dat is een opgave voor volgend jaar om dat goed op te lossen. Dat zal een hele uitdaging worden."

Veel ergernis
De gemeenteraad van Almere praat donderdagavond over de voorstellen. Tijdens eerdere besprekingen over de bezuinigingsoperatie stonden coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar. Bij de oppositiefracties ontstond veel ergernis omdat het college met geen enkel wijzigingsvoorstel mee wilde gaan. "Achteraf kan ik wel zeggen dat we misschien bij sommige moties en amendementen iets te kort door de bocht gereageerd hebben", blikt Ahles nu terug.

Maar hij blijft benadrukken dat bezuinigingen alleen van tafel kunnen als er een goed alternatief wordt aangedragen, "want een sluitende begroting is wel een harde eis, ook van de provincie."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel