Tollebeek krijgt een nieuw fietspad langs de Urkervaart: 'Meest voor de handliggende optie'

TOLLEBEEK • Za 19 oktober 2024 | 12:18 • Zaterdag 19 oktober 2024 | 12:18

Tollebeek krijgt vanaf november een nieuw fietspad. Het pad komt op de zogenoemde boulevard langs de Urkervaart te liggen. Nu moeten fietsers nog door het dorp om in Emmeloord of op Urk te komen. Dit moet door de nieuwe verbinding veranderen, hebben provincie, gemeente en Dorpsbelang Tollebeek besloten.

De boulevard in Tollebeek is een groenstrook met bomen, bankjes en een prieeltje. Ook ligt er een trailerhelling. Inwoners van Tollebeek gebruiken het gebied voor een wandeling, om te vissen en om een bootje te water te laten. Ook is de boulevard de plek waar Sinterklaas elk jaar arriveert.

Een fietspad door het gebied zag Dorpsbelang Tollebeek in eerste instantie niet zitten, omdat bomen dan zouden verdwijnen. Ook leefden er zorgen over de verkeersveiligheid en het doorkruisen van een veelgebruikte trailerhelling in het gebied. Toen was er nog niet met de provincie gesproken, zegt dorpsvoorzitter Jan Hermsen.

Nadat alle partijen meerdere keren om tafel zijn gegaan, blijkt dat het plan de meest voor de hand liggende optie is, zegt hij. Toch zijn de zorgen niet helemaal verdwenen.

Twee fietspaden worden op elkaar aangesloten
Wie nu vanuit Emmeloord op de fiets bij Tollebeek aankomt, moet bij de rotonde vóór de boulevard het dorp in. Aan de andere kant van Tollebeek houdt het fietspad op bij de protestantse kerk waarna je de bebouwde kom in moet. Dit moet veranderen door de twee delen, via de boulevard, op elkaar aan te sluiten.

Ter hoogte van het elektriciteitshuisje op de Sint Hubertusplaats komt een oversteek. Dit vindt Dorpsbelang Tollebeek 'een ongelukkig punt' omdat het een recht stuk weg is. Het verkeer mag hier maximaal 50 kilometer per uur rijden maar dit gebeurt vaker niet dan wel, zegt Hermsen. "Verkeersdeskundigen zeggen alleen dat dit het meest logische punt is."

De boulevard vanaf de kerkzijde

'Plaats reflectoren in de weg bij fietsoversteek'
De dorpsvoorzitter heeft nu bij de provincie geopperd om reflectoren in de weg te leggen, zoals ook bij oversteekplaatsen op de Urkerweg op Urk is gebeurd. Ook adviseert hij om nog eens goed te kijken naar de trailerhelling. Die wordt in het plan verkleind terwijl op zomerse dagen veel auto's geparkeerd staan op deze afdaling richting de Urkervaart, zegt Hermsen.

De provincie heeft op haar beurt al een paar gestes gedaan om Dorpsbelang Tollebeek tegemoet te komen, laat de dorpsvoorzitter weten. Zo komen er extra bankjes op de boulevard en komt er een welkomstbord op de rotonde, aldus Hermsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel