Bezuinigingen bij gemeente Almere: de zwaarste klappen op een rij

ALMERE • Do 11 juli 2024 | 13:53 • Donderdag 11 juli 2024 | 13:53

Minder geld voor speeltuin 'De Speelhaven' in Almere Haven, minder gymzalen voor scholen en de gemeente wil de parkeertarieven fors verhogen. Met deze en andere maatregelen wil de gemeente Almere het huishoudboekje op orde krijgen. Het is duidelijk dat alle Almeerders de maatregelen gaan voelen.

Het onderhoud van de openbare ruimte lijkt de grootste klap te krijgen. Zo wil de gemeente nog dit jaar 3,5 miljoen bezuinigen op het dagelijkse onderhoud.

Dat betekent voor de Almeerders dat er meer graffiti op de muren blijft staan, er meer overwoekerend groen in de wijk groeit en er minder veiligheidsdrempels in buurten komen.

Meer betalen voor parkeren
Om een deel van de financiële klap op te vangen, wil het college extra geld verdienen aan auto's. Zo gaan de parkeertarieven overal met 17,5 procent omhoog.

Verder moet er in Almere Buiten meer betaald worden voor een dagkaart, het tarief stijgt van twee naar drie euro. Daarnaast krijgen inwoners geen korting meer op vergunningen en abonnementen. Zo hoopt de gemeente 2,8 miljoen euro extra te verdienen.

Speeltuin opnieuw op hakblok
In 2022 werd een bezuiniging op speeltuin De Speelhaven nog teruggedraaid na een grote opstand onder bewoners, maar nu lijkt de speelplek toch weer op het hakblok te liggen.

Het gaat om een bezuiniging van 50.000 euro, voor het beheer van de speeltuin. Of dat voor een sluiting zorgt, is nog de vraag.

Lichtpuntje voor cultuur
Terwijl een groot deel van de stad geraakt gaat worden door de bezuinigingen en lastenverhogingen, lijkt de cultuursector -waaronder theaters en poppodia- gespaard te worden.

Het college wil slechts drie ton bezuinigen op een totaal van 16,1 miljoen euro. Daarnaast weigert het college te snijden in de armoedebestrijding.

Nog lang niet voldoende
Met de donderdag aangekondigde maatregelen wil de gemeente zo'n 21,8 miljoen bezuinigen en opbrengen. Dat is een stuk minder dan de eerder genoemde 50 miljoen euro.

Volgens de gemeente is dit de laatste ronde. Er komt namelijk ook nog een -toch wel langverwachte- bezuiniging op jeugdzorg aan van 17 miljoen euro en een bezuiniging van 10 miljoen op allerlei andere onderwerpen.

Van de lijst zijn sommige bezuinigingen ook afhankelijk van de liefdadigheid van andere gemeenten. Zo wil Almere bijna een miljoen euro minder afdragen aan de veiligheidsregio.

Beren op de weg
Met de maatregelen hoopt de gemeente de komende jaren genoeg geld over te houden en ingrijpen van de provincie te voorkomen.

De stad moet nog wel een aantal hordes nemen. Zo moeten de voorgestelde bezuinigingen nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad en nog langs de provincie.

En daar komt bij dat Almere dus nog -minimaal- 17 miljoen euro op andere vlakken moet bezuinigen. Daar heeft de gemeente, naar eigen zeggen, nog een jaar de tijd voor. In september buigt de raad zich over de voorstellen en maatregelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel