Almeers college zet aantal dossiers in ijskast tot er een nieuwe coalitie is gevormd

ALMERE • Do 25 april 2024 | 22:05 • Donderdag 25 april 2024 | 22:05

Het Almeerse stadsbestuur zet een aantal dossiers 'on-hold' tot er een nieuwe coalitie is gevormd. Het gaat onder meer om woningbouwplannen en de ontwikkeling van een buitenzwembad.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders dat er sprake is van een hoge werkdruk. Sinds het vertrek van zowel de VVD als de ChristenUnie uit het college, moeten vijf wethouders de taken uitvoeren van zeven wethouders.

Bovendien ligt er een grote bezuinigingsopgave voor de stad. De huidige coalitie schrijft dat het verstandig is om even pas op de plaats te maken met een aantal onderwerpen, tot er een nieuwe coalitie is gevormd.

Het gaat om plannen voor de lokale cultuursector, woningbouw en de dienstverlening van de gemeente. Ook het Fonds Verstedelijking Almere 2025-2029 en de ontwikkeling van een buitenzwembad worden even stilgelegd.

Acht partijen, zeven wethouders
Tijdens de raadsvergadering gaf formateur Peter den Oudsten donderdagavond een update over de vorming van de nieuwe coalitie. Hij verwacht nog steeds halverwege mei een nieuwe coalitie te kunnen presenteren.

Inmiddels is duidelijk dat de PvdA en GroenLinks in gesprek zijn met de overgebleven vijf coalitiepartijen D66, SP, PvdD, CDA en Leefbaar Almere om een nieuwe coalitie te vormen.

Sinds vorige week sluit de ChristenUnie zich daar ook bij aan. Daarmee lijkt er een nieuwe coalitie te komen van acht partijen. Maar dat betekent niet dat er straks ook acht wethouders zullen zijn. Volgens Den Oudsten is het waarschijnlijk dat er nog steeds zeven zullen zijn, om de kosten van het college gelijk te houden.

Om het proces sneller te laten verlopen, zijn de PvdA en GroenLinks al op zoek naar een nieuwe kandidaat-wethouder. Dat betekent dat de ChristenUnie waarschijnlijk geen wethouder zal leveren en dat een terugkeer van de opgestapte wethouder Roelie Bosch onwaarschijnlijk is.

Lees ook: ChristenUnie na eerder vertrek nu weer aan tafel over oplossen coalitiecrisis

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel