Zestien Almeerders krijgen koninklijke onderscheiding, Roel (80) voor zijn werk voor vluchtelingen
Zestien inwoners van Almere kregen vrijdagochtend een koninklijke onderscheiding. Burgemeester Hein van der Loo reikte hen de versierselen uit in het stadhuis. Een van hen, Roel Heyser, werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor vluchtelingen en statushouders.
Heyser (80) helpt asielzoekers en nieuwe Nederlanders met de taal en praktische en juridische zaken. Zo schuift hij aan bij gesprekken met de Integratie- en Naturalisatie Dienst (IND) en de gemeente. De Almeerder doet dat al zo'n zeventien jaar. Marcel Kolder Ben te Raa
Hij helpt jongeren ook naar een passende opleiding, voor ouderen verzorgt de tachtiger een zwem- en fietsles. Heyser scharrelt de fietsen zelf bij elkaar en knapt die op in zijn schuurtje.
Bijzonder is dat Heyser twee jaar geleden met de hbo-opleiding social work op Windesheim Almere begon. Zo hoopt hij vluchtelingen en statushouders nog beter te helpen, gaf burgemeester Van der Loo in zijn toespraak aan.
Minister Faber weigerde eerder te tekenen voor vijf Nederlanders die dit jaar een lintje krijgen voor hun werk voor vluchtelingen. Of de Almeerder daar ook onder viel, is niet duidelijk.
Marcel Kolder - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Een van de andere opvallende gedecoreerden is Marcel Kolder (66). Burgemeester Van der Loo zegt zelden zoveel aanbevelingen te hebben gekregen als voor hem. De Almeerder was of is betrokken bij een waslijst aan organisaties zoals Fonds Bijzondere Noden Almere, De Opkikker, Energiecoöperatie De Groene Reus, de stadsomroep en stichting Weebale voor projecten in Oeganda. Ook was Kolder de mede-initiatiefnemer van het speciaal onderwijs in Almere.
Mardjan Seighali - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Mardjan Seighali (60) zet zich in voor asielzoekers, educatie, inclusie en mensenrechten. Ze vluchtte 35 jaar geleden met haar twee kinderen vanuit Iran naar Nederland. Daarna volgde Seighali een hbo-opleiding, werd directeur van Stichting voor Vluchtelingen-Studenten UAF, bekleedde toezichthoudende functies en was raadslid. De Almeerse is nu voorzitter van het Humanistisch Verbond en lid van de adviesraad van het College voor de Rechten van de Mens.
Sandra Blankestein-Cohen - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Sandra Blankestein (60) is penningmeester van Joodse Gemeenschap Flevoland en omstreken, Masorti Almere-Weesp en Masorti Nederland. De Almeerse richtte deze drie Joodse stichtingen zo'n 25 jaar geleden op. Haar vader hielp haar. Hij overleefde het concentratiekamp Bergen-Belsen. Blankestein vertelt hierover als gastspreker voor stichting 'Na de oorlog'. Ze is ook coördinator van de gastdocenten.
Eduard Bosma - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Eduard Bosma (66) heeft zijn leven in het teken gesteld van zorg. De Almeerder was jarenlang actief voor het Leger des Heils in de stad en als directeur van zorgcentrum Buitenhaeghe. Hij lobbyde net zo lang totdat er een daklozenopvang in Almere kwam. Die kwam er aan de Spoordreef en is er nog steeds. Bosma is ook de drijvende kracht achter het Majoor Bosshardthuis in Amsterdam, het vroegere woonhuis van Bosshardt als opvangplek voor kwetsbaren.
Lia Remigius-Port - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Naast Bosma heeft ook Lia Remigius (67) een achtergrond bij het Leger des Heils. Zij zet zich al 25 jaar in voor kinderen en jongeren. Dat doet Remigius via activiteiten bij het Leger zoals thema-avonden, excursies en sporttoernooien. Ook was de Almeerse tot voor kort werkzaam als docente Nederlands op middelbare school Helen Parkhurst. Ze zette altijd een stapje extra zoals voor anderstalige leerlingen en kinderen met een taalachterstand.
Ben te Raa (67) zet zich al ruim 30 jaar in voor landschap en erfgoed, onder meer met Het Levend Huis. Dit is een landschapskunstwerk in Almere Haven. Te Raa is ook secretaris van erfgoedvereniging Heemschut en hij schrijft verhalen over bomen op de website Boomverhalen.nl. Eerder zette Te Raa zich in voor een hobbykookclub in Amsterdam.
Peter Lommerse - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ook Peter Lommerse (64) zet zich in voor Het Levend Huis. Hij is de voorzitter van de stichting achter het kunstwerk. De Almeerder is daarnaast lid van de zogenoemde 'bomencommissie'. Deze driekoppige commissie adviseert de gemeente over bomen, inwoners kunnen bij de leden aankloppen als ze het ergens niet mee eens zijn. Eerder was Lommerse ook bestuurder en lid van de raad van toezicht van Stichting Stad en Natuur.
Mariëtte Jansen-Eikelboom - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mariëtte Jansen (71) is al vijftig jaar logopediste. Ze oefent dit vak ondanks haar leeftijd nog steeds uit, mede vanwege het tekort aan logopedisten. De Almeerse is ook betrokken bij de vakvereniging. Daarnaast is Jansen actief voor Stichting Paladijn, een woonzorgvoorziening voor jongeren met een verstandelijke beperking. Ze zet zich ook in voor Stichting Weet Hoe Je Leeft, eveneens voor mensen met een beperking.
Miloud Draouy - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Miloud Draouy (49) is voorzitter van de Abou Bakr Assadik Moskee in Almere Stad. Bij hem staat voorop dat iedereen welkom is bij de geloofsgemeenschap. Draouy leverde een bijdrage aan het samengaan met de Omar ibn Al Khattab Moskee in Buiten onder één vlag. Ook houdt de Almeerder zich actief bezig met de islamitische begraafplaats in de stad. Hij zet zich ook in voor taalschool Madrasat Ajiaal, voor islamitische kinderen.
Marja van Gogh-Schaap - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Marja van Gogh (73) is sinds het millennium actief als vrijwilliger. Zij vervulde jarenlang diverse functies binnen de Protestantse Gemeente in Almere Buiten. Zo leidde Van Gogh vieringen in verzorg- en verpleeghuizen. De Almeerse hielp jarenlang mee in stembureaus en is nu nog actief als maatje voor psychisch kwetsbare mensen. Van Gogh haalt mensen uit hun isolement en betrekt ze bij de maatschappij, is het oordeel.
Michel Pits - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Michel Pits (49) houdt zich bezig met de activiteiten in Buurtcentrum Meenten en Grienden in Almere Haven. Hij is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij dit buurthuis. Dat begon met de tienerdisco en 'puppiedisco', inmiddels is de lijst van activiteiten zo lang dat die nauwelijks op te sommen is. Welzijnsorganisatie De Schoor noemt Pits de rots in de branding en de verbinder in De Meenten en De Grienden.
Ria van Dijk - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Ria van Dijk (80) staat bekend als pastoraal medewerker van de Protestantse Gemeente in Almere Stad. De Almeerse is ook betrokken als taaldocent voor mensen met een migratieachtergrond bij de Mantelzorg Centrale. Eerder was Van Dijk actief voor de telefooncirkel van het Rode Kruis in de stad en de Voedselbank Almere. Ze is een steun en toeverlaat voor vele Almeerders en met name voor de kwetsbare mens.
Melanie Poppes-Werkman - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Het leven van Melanie Poppes (46) draait al zo'n dertig jaar om de reddingsbrigade. Ze geeft zo'n dertig jaar les in zwemmen en EHBO bij de Almeerse Reddings Brigade. Ook zet Poppes haar vaardigheden in als examinator voor de landelijke organisatie. Ze is ook inzetbaar bij evenementen, strandposten en tijdens waterproblemen in Limburg. Haar inzet heeft impact gehad op de veiligheid en het welzijn van talloze mensen.
Rob Raman - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Rob Raman (67) is al vanaf zijn zevende betrokken bij de scouting. Na een verhuizing naar Almere meldde Raman zich aan bij de Cornelis Lely Groep in Haven. Hij is penningmeester bij deze club. Raman is ook actief voor de Aqua Bubble Maker Club, een duikvereniging in de stad. Hij helpt mee met activiteiten en ondersteunt de club met materiaal uit zijn eigen bedrijf. Ook zet de vrijgevige en zorgzame Raman regelmatig een reünie op voor veteranen.
Emile de Ridder - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Emile de Ridder (75) staat altijd klaar voor een ander en heeft een passie voor de accordeon. Hij is al dertig jaar voorzitter van accordeonvereniging Vivace in Almere. Deze club moest fuseren met een vereniging in Laren vanwege afnemende ledenaantallen. De Ridder was nauw bij de fusie betrokken en hielp ook andere clubs met een vergelijkbaar probleem. Hij onderhoudt ook nog zijn directe woonomgeving samen met buurtbewoners. En de Almeerder was in het verleden de coördinator van de Reumafondscollecte in de Regenboogbuurt.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Deze 55 Flevolanders kregen vandaag een lintje
FLEVOLAND • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilDit jaar hebben 55 Flevolanders een koninklijke onderscheiding gekregen. Zij kregen het lintje vrijdagochtend opgespeld door de burgemeester. De hoogste onderscheiding ging naar Klaas Post op Urk, vanwege...
-
Veertien Drontenaren krijgen koninklijke onderscheiding
DRONTEN • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilVeertien Drontenaren hebben vrijdagochtend een lintje gekregen. De koninklijke onderscheidingen werden uitgereikt door burgemeester Jean Paul Gebben. René Knipscheer en Ingeborg Lups uit Dronten kregen...
-
Lintje voor vijf Lelystedelingen, twee voor hun werk in het wijkcentrum
LELYSTAD • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilVijf inwoners van Lelystad hebben vrijdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Burgemeester Mieke Baltus spelde de versierselen op in Theater Agora. Twee van de vijf gedecoreerden zijn onderscheiden...
recent nieuws
-
Historisch vliegtuig dat zwaargewonden vervoerde naar het ziekenhuis herbouwd in Lelystad
LELYSTAD • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilElf jaar lang is er aan gewerkt. Het historische Noorduyn Norseman vliegtuig. Vrijdag werd de laatste hand gelegd aan de herbouw van het legendarische toestel van Nederlandse makelij, dat staat in Lelystad....
-
Nieuwsoverzicht 25/04 | 'Familie bespreekt opties over hoe dochter te vermoorden' • Aanhoudingen in Emmeloord bij omvangrijke harddrugszaak
FLEVOLAND • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Giftige plant, kogelvis en zelfmoordpil:...
-
Giftige plant, kogelvis en zelfmoordpil: 'Familie besprak moordplannen Ryan Al Najjar in chat'
LELYSTAD • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilDe familie van Ryan Al Najjar sprak volgens het OM in een familiechat openlijk over het doden van de 18-jarige vrouw uit Joure. Er werden meerdere manieren afgewogen om haar om het leven te brengen. Dat...