Giftige plant, kogelvis en zelfmoordpil: 'Familie besprak plannen moord Ryan Al Najjar in chat'
De familie van Ryan Al Najjar sprak volgens het OM in een familiechat openlijk over het doden van de 18-jarige vrouw uit Joure. Er zouden meerdere opties zijn doorgenomen om haar om het leven te brengen. Dat bleek vrijdagmiddag tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank in Lelystad.
Het lichaam van de 18-jarige Ryan Al Najjar werd vorig jaar mei gevonden in het water bij de Knardijk in Lelystad. Ze was door geweld om het leven gekomen. De oudste broer van Ryan was vrijdag aanwezig bij de zitting. Hij zit al sinds juni in de cel voor betrokkenheid bij de dood van zijn zusje, net als haar andere broer. Die andere broer koos ervoor om er vrijdag niet bij te zijn.
Giftige plant
Al ruim voor haar dood besprak de familie dus vorig jaar in chats en berichten hoe Ryan 'aangepakt' moest worden. Een van de broers stelde voor om een blad van een giftige plant te gebruiken. Die plant werd later bij een huiszoeking in Joure ook daadwerkelijk gevonden.
Maar dat was volgens het OM niet de enige manier die onderzocht werd om Ryan te straffen voor haar 'te westerse' gedrag. Ook werd het gif van een kogelvis overwogen en zelfs ophanging werd besproken. Er werd zelfs gekeken naar de mogelijkheden om Ryan een zelfmoordpil uit Turkije te geven, zodat het op zelfmoord zou lijken.
Kort voor hun arrestatie appte de ene broer de andere dat hij 'de zilveren tape' moest weggooien. Toen Ryan gevonden werd, was ze vastgebonden met een soortgelijke tape.
Diepgravend telefoononderzoek
Al deze nieuwe informatie komt uit de telefoons van de broers, die aan een nieuw, nog diepgravender onderzoek zijn onderworpen. De nieuw opgedoken gesprekken stammen uit een langere periode voor de dood van het meisje.
Veel van de chats, berichten en audiogesprekken waren verwijderd, maar konden worden teruggehaald. Ze moesten nog wel worden vertaald, wat de nodige tijd kostte.
De politie wist ook andere gegevens boven water te halen, die volgens het OM aantoont dat de telefoons van de broers heel dicht in de buurt waren van de latere vindplaats van het lichaam. Ook hun bewegingen rond die plek volgens het OM goed in kaart te brengen.
Uit onderzoek bleek dat van een van de telefoons de zaklamp-functie geruime tijd is gebruikt. Ook was te zien dat de telefoon van Ryan twee maal contact had gemaakt met de mobiele hotspot van een telefoon van een broer. En ongeveer op dat moment werden van Ryans telefoon veel berichten, foto's en video's verwijderd.
Voor het OM bewijzen de nieuwe bevindingen nog sterker dat de broers op de avond waarop Ryan overleed aan de Knardijk waren en dat het hele gezin op de hoogte was van wat ging gebeuren.
Eerwraak
Het moordossier telt inmiddels 2.100 pagina's. Ook zijn er volgens de rechter al veel getuigen gehoord. Justitie gaat ervan uit dat Ryan slachtoffer is geworden van eerwraak: het herstellen van de familie-eer. Ryan zou zich onder meer op sociale media als TikTok 'te westers' hebben gedragen.
Vader gevlucht
De vader van Ryan vluchtte na de dood van het meisje. Hij bevindt zich vermoedelijk in Turkije of Syrië. In de tenlastelegging van het Openbaar Ministerie wordt de 53-jarige vader Khaled een grote rol in haar overlijden toebedeeld. De man heeft zelf al eerder aan kranten laten weten dat hij zijn dochter heeft vermoord.
De man zegt tijdens een gesprek met zijn dochter zijn zelfbeheersing te hebben verloren. Zijn zoons zouden onschuldig zijn. Maar volgens de officier van justitie spreekt uit alles dat er sprake van een vooropgezet plan om Ryan de doden. Alles was minutieus besproken via onder meer WhatsApp.
'Onjuiste vertalingen'
De jongere broer ontkent niet dat hij op de bewuste avond aanwezig was op de Knardijk, maar hij zegt Ryan niet te hebben vermoord en daar ook niet getuige van zijn geweest. Zijn door de politie vastgelegde verklaring dat hij 'erbij was' is volgens hem te wijten zijn aan een slechte vertaling. In zijn plaatselijk dialect in Syrië zou dit slechts betekenen dat hij 'in de buurt was'.
Tijdens de zitting vrijdagmiddag ging het geregeld over vertalingen. Volgens de advocaten neemt het OM de teksten uit de chats en ook uit later afgeluisterde telefoongesprekken veel te letterlijk. De oudste broer gaf een voorbeeld: "In het Arabisch gebruik je voor iemand doden en voor iemand een pak slaag geven hetzelfde woord. Als wij zeggen dat iemand dood moet, dan bedoelen we meestal gewoon dat iemand een pak slaag verdient".
Hoe gaat de zaak verder?
De rechtbank wil nog een zogenoemde schouwzitting houden op de plek waar Ryan gevonden is. Dat houdt in dat rechters zelf op die plek gaan kijken. De broers willen daar niet bij zijn, lieten hun advocaten weten.
Het OM wil beide broers opnieuw laten verhoren, omdat het nog met veel vragen zit. De verhoren zouden moeten gebeuren op het politiebureau in Almere. De broers willen dat niet. De oudste zit in de gevangenis in Lelystad en wil alleen daar opnieuw met de politie praten. De jongste broer zit in Leeuwarden vast en denkt dat het politiebureau in die stad ook prima geschikt is.
In de ogen van de advocaten zijn de nieuwe chats en berichten die de politie heeft gevonden juist ontlastend voor de broers. Ze wijzen erop dat de familie weliswaar lange tijd sprak over het aanpakken van Ryan, maar dit al die tijd niet in de praktijk heeft gebracht, zelfs niet toen het meisje na een periode elders weer thuis kwam wonen. Volgens de broer woonde Ryan voor haar dood al een maand lang weer thuis. "Niemand heeft haar toen iets gedaan", stelde hij.
Advocaten willen uitleg over zware beveiliging
De advocaten zien nog meer aanleiding om de lezing van het Openbaar Ministerie in twijfel te trekken. Ze stelden allebei meer te willen weten over de zware beveiliging die Ryan in de periode voor haar dood een tijdlang zou hebben gehad. Ook vragen ze zich af waarom er in het uitgebreide dossier in de zaak niks over die beveiliging wordt gemeld.
De Leeuwarder Courant achterhaalde onlangs dat Ryan een tijdlang in een zwaar bewakings- en beveiligingsstelsel heeft gezeten. Wanneer de beveiliging begon en eindigde, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen. Wel staat vast dat de beveiliging voorbij was toen Ryan werd omgebracht.
De rechtbank besloot uiteindelijk dat het OM de rechters wel meer informatie moet geven over de beveiliging van Ryan. De rechters zullen dan bekijken of die feiten relevant voor de strafzaak over haar dood zijn.
Vanwege alle twijfels en vraagtekens, plus de bekennende verklaring van de vader wilden de advocaten dat de broers de behandeling van de zaak verder in vrijheid mochten afwachten. Het Openbaar Ministerie was daarop tegen. Volgens de officier van justitie blijkt uit de nieuwe informatie immers nog duidelijker dat de broers een rol hebben gespeeld en dat de moord met voorbedachte rade is gepleegd.
Vluchtgevaar
Uit de nieuwe informatie uit de telefoons blijkt volgens het OM bovendien nog duidelijker dat er sprake is van vluchtgevaar. De broers hebben namelijk met elkaar gesproken over een vlucht naar Syrië.
Maar tegen de rechter dat de oudste broer vrijdag dat hij helemaal niet kan vluchten. Hij heeft geen geld om elders een bestaan op te bouwen. En hij zou ook tegen het huidige, nieuwe regime in Syrië zijn. De man zei wel bereid te zijn om zijn paspoort in te leveren en desnoods een elektronische enkelband te dragen, zodat hij in de gaten kan worden gehouden.
Broers blijven in cel
Maar de rechtbank besloot uiteindelijk dat de broers voorlopig toch vast blijven zitten. Volgens de voorzitter van de rechtbank gaat het nu eenmaal om een heftige zaak. De verdenkingen zijn ernstig. En door verdachten in dit stadium vrij te laten, zou de rechtsorde volgens haar geschokt raken. Ook de rechtbank denkt bovendien dat er toch een kans bestaat dat de broers naar elders vluchten.
Er volgen de komende tijd nog twee tussentijdse zittingen, in mei en september. Daarna wordt de zaak eind november inhoudelijk behandeld.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Almeerder bestraft na masturberen in bos: 'Ben nu in therapie'
ALMERE • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilDe Almeerder T.C. mag de komende tijd geen drugs en alcohol gebruiken. Ook krijgt hij verplicht een behandeling. Dat legt de politierechter hem vrijdagmorgen op, nadat C. zowel in de Oostvaardersplassen...
-
Taakstraf na jaar lang bedreigen van ex en nieuwe vriend
ALMERE • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilRuim een jaar lang stuurt J. Z. (41) allerlei berichten naar zijn ex in Almere. De insteek: hij wil zijn kinderen beschermen tegen de man die in het gezin kwam, legt hij uit. Justitie denkt er anders...
-
Vrouw speelt open kaart na wraakactie en krijgt lagere straf van rechter
ALMERE • Do 24 april • Donderdag 24 aprilEen 24-jarige vrouw uit Rotterdam moet een taakstraf van 240 uur uitvoeren omdat ze opdracht gaf een auto in brand te steken. Ze was boos dat de eigenaresse van die auto een intieme foto van haar en haar...
recent nieuws
-
Historisch vliegtuig dat zwaargewonden vervoerde naar het ziekenhuis herbouwd in Lelystad
LELYSTAD • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilElf jaar lang is er aan gewerkt. Het historische Noorduyn Norseman vliegtuig. Vrijdag werd de laatste hand gelegd aan de herbouw van het legendarische toestel van Nederlandse makelij, dat staat in Lelystad....
-
Nieuwsoverzicht 25/04 | 'Familie bespreekt opties over hoe dochter te vermoorden' • Aanhoudingen in Emmeloord bij omvangrijke harddrugszaak
FLEVOLAND • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Giftige plant, kogelvis en zelfmoordpil:...
-
Giftige plant, kogelvis en zelfmoordpil: 'Familie besprak plannen moord Ryan Al Najjar in chat'
LELYSTAD • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilDe familie van Ryan Al Najjar sprak volgens het OM in een familiechat openlijk over het doden van de 18-jarige vrouw uit Joure. Er zouden meerdere opties zijn doorgenomen om haar om het leven te brengen....