Historisch vliegtuig dat zwaargewonden vervoerde naar het ziekenhuis herbouwd in Lelystad

LELYSTAD • Vr 25 april 2025 | 20:58 • Vrijdag 25 april 2025 | 20:58

Elf jaar lang is er aan gewerkt. Het historische Noorduyn Norseman vliegtuig. Vrijdag werd de laatste hand gelegd aan de herbouw van het legendarische toestel van Nederlandse makelij, dat staat in Lelystad.

In een hangaar, pal naast de startbaan staat het toestel uit de oorlog opgesteld. Het idee voor het opnieuw opbouwen van de Noorduyn Norseman begon in de jaren negentig. Initiatiefnemer en directeur van de Stichting Nederlands Transport Museum Arno van der Holst haalde toen zijn vliegbrevet en droomde van een eigen vliegtuig.

"Ik wilde geen doorsnee kist, geen dertien-in-een-dozijn vliegtuig." Hij kwam al vrij snel op de Noorduyn Norseman. "Hij is stoer en tijdloos. Een vliegtuig dat nog steeds rondvliegt in de lucht." Bovendien is het ontworpen door een Nederlander Bob Noorduyn, zegt Van der Holst.

'Vliegende ambulance'
Het vliegtuig werd gebruikt als een 'vliegende ambulance' tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Het vliegtuig vloog achter generaal Patton aan die in de frontlinie van de geallieerden stond. De bemanning van het toestel zorgde ervoor dat zwaargewonde militairen snel naar het ziekenhuis gebracht konden worden, via de lucht dus."

In het toestel was plek voor ongeveer vier zwaargewonde militairen, zegt Van der Holst. "Als die dan naar het ziekenhuis gevlogen waren, vloog het vliegtuig weer terug naar het front om nieuwe zwaargewonden op te halen."

Binnenkant

Onderdelen vooral uit Canada
De herbouw van dit vliegtuig had best wat voeten in de aarde. Het heeft uiteindelijk elf jaar geduurd voordat de kist eindelijk klaar was. "De moeilijkheid zit hem in vinden van onderdelen. Het is een heel uniek en complex vliegtuig."

De Nederlandse ontwerper had ingewikkelde technieken gebruikt. Er vliegen nog wel wat vliegtuigen van dit type, maar vooral in Canada. "Daarom moesten we vaak naar Canada om onderdelen te zoeken."

De lucht in
De bedoeling is om met de Noorduyn Norseman meer het verhaal van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding te vertellen, zegt Van der Holst. Hij wil dan ook met het toestel naar meerdere airshows door heel Europa heen reizen.

Uiteindelijk moet het vliegtuig ook de lucht in. "Maar daar moeten we nog wel wat dingen voor doen", zegt Van der Holst. Hij denkt over twee jaar voor het eerst te kunnen vliegen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel