Vrijwilligers willen vluchtelingen in noodopvang Walibi 'thuis' laten voelen

BIDDINGHUIZEN • Di 22 oktober 2024 | 7:00 • Dinsdag 22 oktober 2024 | 7:00

Zo'n honderd mensen zijn afgekomen op de bijeenkomst voor potentiële vrijwilligers voor de tijdelijke noodopvang van vluchtelingen bij Walibi. Kerken in en rond Biddinghuizen zoeken vrijwilligers om vanaf november tot en met maart 2025 activiteiten te organiseren voor de 1.250 asielzoekers.

Belangstellenden konden maandagavond terecht op een bijeenkomst in Elburg. De meesten die daarop afkwamen, zijn zelf aangesloten bij een kerk.

Volgens Wim Westendorp, voorzitter van de kerngroep Noodopvang Walibi, is er altijd een vast groepje vrijwilligers, maar moeten ze ieder jaar wel op zoek naar nieuwe mensen. "Vorig jaar waren er zo'n zestig mensen die hielpen."

Sport en spel
De kerngroep is van plan meerdere activiteiten op touw te zetten voor de asielzoekers. Denk bijvoorbeeld aan sport- en spelmiddagen, creatieve activiteiten zoals het maken van muziek en activiteiten speciaal gericht op kinderen.

De kerngroep zoekt ook coördinatoren die het contact met de vrijwilligers onderhouden. De mensen kunnen zelf bepalen of ze wekelijks, maandelijks of eenmalig willen meehelpen.

Westendorp werkt zelf al drie jaar als vrijwilliger en vindt het fantastisch iets te kunnen voor vreemdelingen die hier te gast zijn. "Deze mensen hebben veel meegemaakt, zijn uit hun thuissituatie weggegaan, hebben familie en vrienden en alles achtergelaten en zijn gevlucht. Wij hopen dat ze zich hier gezien en geliefd weten."

Nederlands leren
Naast het organiseren van activiteiten wil de kerngroep ook Nederlandse taalles aanbieden. Sjoerd Feenstra uit Dronten, ook van de kerngroep, heeft met Huis voor Taal in De Meerpaal afgestemd dat die een groep vrijwilligers aanlevert die bij de tijdelijke noodopvang een workshop aanbiedt.

Nieuwe vrijwilligers kunnen hierbij meehelpen of oefenen met de gevorderden tijdens een taalcafé door spelletjes te spelen.

Marielle Steeneveld uit Biddinghuizen is al vrijwilliger en geeft taalles aan vrouwen. Ze hoopt dat meer mensen haar voorbeeld volgen. "Daarvoor hoef je niets te kunnen, het gaat erom dat je hen aandacht schenkt van mens tot mens."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel