Visindustrie Urk kan binnenkort aan de slag met miljoenensteun

URK • Ma 21 oktober 2024 | 21:43 • Maandag 21 oktober 2024 | 21:43

De visserijsector op Urk kan vanaf maart volgend jaar aan de slag met de miljoenen die het Rijk beschikbaar stelt. Het geld wordt verdeeld uit een fonds voor vijf kwetsbare visserijgemeenschappen. Nadat onlangs een overeenkomst is getekend, komt de 7,4 miljoen euro nu bijna naar Urk toe.

Met name Visveiling Urk moet een impuls krijgen door een bijdrage van 5,4 miljoen euro. Verder komt er geld vrij voor het opwaarderen van visresten naar voedsel voor menselijke consumptie. Daarnaast kan de visverwerkende industrie verder automatiseren door een bijdrage van acht ton.

Om het geld te krijgen, was ook een grote bijdrage vanuit de sector zelf nodig. Die heeft nu toegezegd om 27 miljoen te investeren in het robuuster maken van de visverwerkende sector. Onder meer transportbedrijven, de visafslag en bedrijven uit de Urker IT-sector leggen geld in.

Identiteit dorpen onder druk
Vorig jaar maakte het kabinet bekend dertig miljoen euro uit te trekken om onder druk staande vissersdorpen zoals Urk te ondersteunen.

Door hoge brandstofprijzen, bouw van windparken op de Noordzee, de Brexit en regels vanuit Den Haag en Brussel stapelden de problemen voor de visserij zich op. De sector leed grote verliezen en dat heeft ook veel invloed op de gehele identiteit van gemeenschappen als Urk.

Van de Urker Noordzeekotters is de afgelopen drie jaar ongeveer een derde op de schroothoop terechtgekomen. Urk krijgt een kwart van het totale fonds toebedeeld, dat loopt tot en met 2030.

Visveiling wordt logistieke hub
Visveiling Urk wil zich in de toekomst profileren als logistiek centrum. Door innovaties op kotters verandert naar verwachting de verwerkingsfunctie van vis. De sector ziet voor zich dat vis al geveild wordt, terwijl het nog op de kotters ligt opgeslagen.

Vanaf de vloot kan het dan via de Urker visafslag direct worden vervoerd naar de klant. Dat vraagt wel om grote aanpassingen binnen het pand van Visveiling Urk.

Van visafval naar voedsel
Omdat Urk de grootste visverwerkingshub van Nederland is, is er in het dorp een constante stroom aan visresten. De sector denkt dit 'visafval' in de toekomst te kunnen opwaarderen naar volwaardig voedsel voor menselijke consumptie. Om dit proces op gang te brengen, komt er bijna vijf ton uit het visserijfonds naar Urk.

Naast de specifieke projecten op Urk en in de andere vier visserijregio's, zijn er ook twee overkoepelende doelstellingen waarvoor geld is uitgetrokken. Onder meer een vernieuwingsimpuls voor visserij-onderwijs en een versterking in de beleving van de Nederlandse visserij-identiteit krijgen geld. Ook een deel van deze fondsen zal op Urk terechtkomen, onder meer bij de visserijschool van Firda.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel