Stel zamelt geld in met huiskamerconcerten voor onderzoek naar bijzondere vorm kanker

LELYSTAD • Vr 18 oktober 2024 | 6:39 • Vrijdag 18 oktober 2024 | 6:39

Marco en Marloes van Esterik uit Lelystad hebben donderdag een speciaal huisconcert gehouden in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) in Amsterdam. Met het concert willen ze artsen van het ziekenhuis bedanken en patiënten een hart onder de riem steken.

De twee Lelystedelingen halen al lang geld op voor onderzoek naar een zeldzame vorm van borstkanker: phyllodes. Het geld halen ze op met huiskamerconcerten en brood bakken door Marco.

"Over de borstkanker die ik had, phyllodes, was weinig informatie te vinden," vertelt Marloes. Bij haar werd de ziekte in 2013 geconstateerd. "Marco is toen op zoek gegaan en kwam uiteindelijk uit bij dokter Van Duijnhoven van het AVL."

Al 32.000 euro opgehaald
Frederieke van Duijnhoven is specialist oncologie van het AVL. "Het is niet te geloven, maar toevallig heb ik vandaag iemand geopereerd met deze zeldzame vorm van borsttumor." Ze is blij met de financiële steun van de twee. Ze hebben de afgelopen tijd bijna 32.000 euro opgehaald.

Bij het AVL kunnen ze met de steun onderzoek doen naar phyllodes en patiënten gerichter behandelen.

Twee bezoekers van het huiskamerconcert in het AVL kunnen het optreden van zanger Diederik Nomden wel waarderen. "Ik heb borstkanker gehad en ben gewoon onder controle of het allemaal goed is", zegt de vrouw. Haar man heeft al twee keer kanker gehad. "Eén keer op m'n hoofd en één keer aan mijn zijkant", zegt hij. De twee zijn blij met de particuliere actie maar vinden dat 'de staat' zulk borstkankeronderzoek zou moeten financieren.

Muziek maakt zwaarte licht
Dat is lastig, want extra subsidie aanvragen voor kankeronderzoek is moeilijk. "Het gaat om een heel kleine patiëntengroep", legt Van Duijnhoven uit. "En dan is het altijd moeilijk om daar geld voor te vinden." De specialist vindt de muziek in een ziekenhuis fijn. "Dit soort dingen maakt al die zwaarte die er is toch een klein beetje licht."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel