Almere maait elektrisch; 'onkruid staat daardoor soms metershoog'

ALMERE • Vr 18 oktober 2024 | 6:07 • Vrijdag 18 oktober 2024 | 6:07

Almeerders hebben flink geklaagd over het hoge gras en onkruid in de stad. Dat zeggen vier oppositiepartijen in de gemeenteraad. Zij vroegen aan de inwoners van de stad naar hun mening over verpaupering. Metershoog gras en onkruid zou daarbij vaak zijn genoemd.

"Dat komt door hoge investeringen in elektrische maaimachines", zegt Annette Raijer van de PVV in Almere. Daardoor zou er bezuinigd zijn op personeelskosten en kon er minder gemaaid worden. De gemeenten meldde in april van dit jaar dat dit juist een bewuste keuze is. Hoog gras draagt bij aan biodiversiteit. Daarin leven veel insecten die weer worden opgegeten door vogels.

Hond kwijt
Het Meridiaanpark in Almere Buiten is volgens Raijer een voorbeeld waarover veel is geklaagd. Wie daar nu wandelt ziet dat de gemeente behoorlijk heeft gemaaid. "Dat was afgelopen zomer wel anders", zegt ze. Hier stond niet alleen het gras en onkruid erg hoog. Er staat ook veel riet. "Hierover klaagden veel mensen die een hond hebben, die vinden hun hond niet meer terug."

De partijen PVV, Almere Partij, Forum voor Democratie en VVD hebben gezamenlijk een voorstel ingediend om met de raad over het groenonderhoud te praten. Ook zal het dan gaan over bijvoorbeeld loszittende stoeptegels en zwerfvuil in de stad.

Gewoon weer op benzine
Wat het maaien betreft mag er volgens de partijen meteen weer gebruik worden gemaakt van machines die op fossiele brandstoffen werken. Ook de bedrijven die door de gemeente worden ingehuurd voor groenonderhoud moeten niet meer verplicht worden om zoveel mogelijk met elektrische maaiers te werken. "Dat scheelt flink in de kosten", zegt Raijer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel