'Digitale duivel' Tim Kuik geridderd voor zijn auteursrechtbescherming

ALMERE • Za 21 september 2024 | 12:30 • Zaterdag 21 september 2024 | 12:30

"Ik was er letterlijk en figuurlijk verguld mee", dat zegt Tim Kuik over het feit dat hij vorige week geridderd werd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn werk bij Stichting BREIN.

De stichting zet zich in om plagiaat te bestrijden. Kuik is oud-directeur van de Almeerse stichting. Het plan was om drie tot vijf jaar te werken bij Stichting Brein. "Ik was van plan om er maar drie tot vijf jaar te komen werken en dan weer wat anders te doen." Dit werden uiteindelijk 25 jaren.

Doel van de stichting
Het doel van BREIN is om structurele vormen van illegaal gebruik tegen te gaan. "Je hebt het auteursrecht, als jij wat creëert heb je daar recht op en kun je dat te gelde maken." Mensen die bestanden zonder toestemming van de maker verspreiden verdienen daar illegaal geld mee zonder dat de makers er geld van terugkrijgen. "Dat brengt schade toe. Mensen die creëren moeten betaald worden anders kunnen ze niet verder."

Vervelende reacties
Op een gegeven moment konden mensen gratis bestanden krijgen en de stichting probeerde dat te bestrijden. Kuik noemt zichzelf een "digitale duivel". Er werden toen veel vervelende reacties online gestuurd. Tegenwoordig geven mensen online minder negatieve reacties, omdat ze beter snappen dat het werk betaald moet worden.

Op internet vinden volgens de oud-directeur nog steeds wel grensoverschrijdende zaken plaats. "Een kwart van de bestanden op internet is nu illegaal, maar meer beheersbaar dan in het begin."

Een emotionele verassing
Tijdens het geven van een speech zag hij dat mensen zenuwachtig werden en toen hij de burgermeester zag wist hij al hoe laat het was. "De verrassing was met name om een vrij hoge rang te krijgen". Het proces van geridderd worden duurt erg lang. "Wat mij het meest raakt is dat mensen de moeite hebben gedaan om dit voor mij aan te vragen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel