Waarom sloot burgemeester Gebben het huis aan de Blaasbalg niet?

DRONTEN • Do 19 september 2024 | 17:17 • Donderdag 19 september 2024 | 17:17

Na de fatale schietpartij in Dronten kreeg burgemeester Gebben kritiek dat hij niet eerder ingreep bij het overlastgevende gezin. Volgens hem was het heel lastig om het gezin uit huis te zetten, maar toch deed hij dat wel bij een andere woning in zijn gemeente. Waarom kon Gebben dat niet doen met de overlastgevers aan de Blaasbalg?

Woensdagavond was de tweede bijeenkomst voor buurtbewoners om te komen praten over de schietpartij vorige week maandag. Daarbij kwam één iemand om het leven en twee mensen raakten zwaargewond. Buurtbewoners vertellen dat een langslepende burenruzie vooraf ging aan het schietpartij.

Naast ruzie met de buren, zou het gezin dat slachtoffer is de wijk al langer terroriseren. Zo zou de vrouw zorgen voor geluidsoverlast, met hoge snelheid door de buurt scheuren en vuurwerk gooien naar voorbijgangers. 'Ze had lak aan alles', zei een wijkbewoner eerder.

De Blaasbalg na de schietpartij

Vragen over huisuitzetting
De burgemeester kreeg kort na de schietpartij veel kritiek dat het overlastgevende gezin niet uit huis was geplaatst. De neergeschoten vrouw zou namelijk eerder in Swifterbant ook al voor overlast hebben gezorgd.

Burgemeester Gebben reageerde daarop dat het een 'gevecht met de handen gebonden' is en dat hij hier niet de bevoegdheid had om iemand uit huis te zetten.

Toch lukte het om nog geen week later het huis van een overlastgevende huurder aan De Boegspriet in Dronten te sluiten. De desbetreffende huurder zou agressief zijn en zorgen voor ernstige overlast voor de omwonenden.

Het verhaal lijkt daarmee op wat buurtbewoners aan de Blaasbalg vertelden over de overlast die werd veroorzaakt door de slachtoffers van het schietincident. Waarom de burgemeester wél kon ingrijpen bij De Boegspriet, komt doordat een rechter al uitspraak had gedaan in die zaak.

Huizen aan De Boegspriet

'Andere omstandigheden aan De Boegspriet'
Voordat de burgemeester zich met de zaak van de huurder aan De Boegspriet bemoeide, had de woningcorporatie deze huurder al voor de rechter gesleept. Naast de overlast zou de man een buurman met een kapmes hebben bedreigd.

De bewoner had meerdere waarschuwingen gehad en ook gesprekken gevoerd met de woningcorporatie, de gemeente en de politie. Omdat dit niet leidde tot gedragsverandering, besloot de rechter dat hij het huis uit moest. Hij had tot oktober de tijd om te vertrekken.

'Gedrag liep uit de hand na rechtelijke uitspraak'
Volgens de burgemeester had de huurder aan De Boegspriet, na het horen van de uitspraak van de rechter, zijn hele woning kort en klein geslagen. Ook dreigde hij het huis in brand te steken als hij zou moeten vertrekken. Vooral dat dreigement was voor burgemeester Gebben reden om de woning eerder te sluiten.

Omdat alle nodige stappen waren doorlopen, kon burgemeester Gebben overgaan tot woningsluiting. Hiervan was volgens hem geen sprake bij de overlastgever aan de Blaasbalg.

De burgervader zegt dat als hij dit wel had gedaan, een rechter hem op de vingers zou hebben getikt. Wel heeft Gebben bekendgemaakt dat de woningcorporatie zich ervoor gaat inzetten dat deze slachtoffers niet terugkeren naar hun huurhuis aan de Blaasbalg.

Lees ook: 'Woningcorporatie wil slachtoffers schietpartij niet terug in huurhuis'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel