Provinciebestuur wil social mediagedrag gedeputeerden niet aan banden leggen

FLEVOLAND • Do 19 september 2024 | 20:00 • Donderdag 19 september 2024 | 20:00

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie vindt het 'onwenselijk maar ook ondoenlijk' om regels af te spreken over hoe gedeputeerden omgaan met sociale media als X. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren in Provinciale Staten.

De drie partijen en ook het CDA hebben in juni hun zorgen geuit over het Twittergedrag van enkele gedeputeerden. Het ging vooral om VVD-gedeputeerde Jan de Reus en Chris Jansen, hoewel de PVV'er inmiddels staatssecretaris in het kabinet-Schoof is geworden.

De partijen vonden dat de uitspraken of het doorsturen van andermans tweets met scherpe standpunten over onder meer migratie, de oorlog in Gaza en neutraliteit van de media voor een bestuurder op zijn minst onhandig was.

De Reus en Jansen deden dat op persoonlijke titel, maar vermeldden wel hun functie als gedeputeerde. Dat schept volgens de partijen verwarring, omdat het college van GS geacht wordt met een mond te spreken.

Reflecties
In het antwoord op de vragen van de drie partijen zegt het college dat "reflecties op elkaar werkwijze plaatsvinden in de kring van het college." Dat GS met een mond spreekt staat niet ter discussie.

Het college stelt dat gedeputeerden individueel en collectief aanspreekbaar zijn op hun taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Maar zij zijn ook politieke functionarissen "die tot op zekere hoogte ook namens hun politieke partij actief zijn. Vanuit die optiek kan het hen niet worden ontzegd (bijvoorbeeld via social media) deel te nemen aan maatschappelijke discussies."

Het college voegt daar aan toe: "Wij onderkennen dat standpunten die daarbij worden ingenomen niet altijd door anderen gedeeld of gewaardeerd hoeven te worden. De politieke beoordeling ervan ten opzichte van het functioneren van het collegelid is te allen tijde aan Provinciale Staten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel