Swifterbant is het decor van nieuwe speelfilm 'Turbine'

SWIFTERBANT • Wo 18 september 2024 | 18:00 • Woensdag 18 september 2024 | 18:00

De omgeving van Swifterbant is het decor van de korte speelfilm 'Turbine'. De film is gemaakt door Tjeerd Dam die is geboren op een boerderij in die omgeving. De windmolens die daar staan spelen een belangrijke rol in de film.

De 26-jarige filmmaker is pas afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. De omgeving van Swifterbant gaf hem inspiratie om een film te maken die deels over hemzelf gaat.

Fijne omgeving
Op de boerderij waar hij heeft gewoond zijn scenes zijn opgenomen. "Dit is voor mij altijd een heel warme en fijne plek geweest waar ik heel graag was", zegt hij. Voor de hoofdrolspeler in de film geldt hetzelfde. Zijn naam is Ross.

Het is een jongeman uit Swifterbant die van zijn fiets valt, gewond raakt en hulp zoekt op een boerderij. Hij laat zich daar verzorgen door de mensen die daar wonen. Vooral door Selma, een jonge vrouw. "Er ontstaat een vreemde dynamiek tussen de twee", zegt Dam.

Windmolens
De windmolens in Swifterbant hebben grote indruk op de filmmaker gemaakt. "Ik vind het heel absurde objecten in dit strakke landschap", zegt hij.

De molens komen veelvuldig terug in zijn film. Vooral met surrealistische beelden en dreigende geluiden. "We hebben in een turbine het geluid opgenomen." Dat is onder meer een soort piep. "We hebben dat vervormd en er een soort dreigend geluid van gemaakt."

Boodschap
De filmmaker wil met zijn film een boodschap uitdragen. Het gaat over de warmte van thuis en over de buitenwereld die vraagt om verantwoordelijkheid te nemen.

Hoe het met Ross afloopt is een open eind. De jongen loopt een windmolen in, sluit de deur achter zich en daarmee is de film afgelopen. "Hoe het afloopt is aan de kijker", zegt Dam. De film is zondagmiddag te zien in de bioscoop van Lelystad. Kaartjes zijn verkrijgbaar via een speciaal mailadres van het Filmtheater Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel