Schoolgebouw De Rietlanden in Lelystad wordt gesloopt vanaf 1 oktober

LELYSTAD • Do 19 september 2024 | 14:15 • Donderdag 19 september 2024 | 14:15

Het voormalige schoolgebouw van De Rietlanden in Lelystad gaat vanaf 1 oktober tegen de vlakte. De sloop duurt zo'n vier maanden en moet rond februari klaar zijn.

De school stond al een tijdje leeg, omdat de leerlingen in 2021 zijn verhuisd naar scholencampus Porteum. De sloop komt na een lange periode van verloedering, waarbij het gebouw te maken kreeg met vandalisme, ingegooide ruiten en bekladding.

De werkzaamheden starten met de voorbereidingen, waaronder het plaatsen van hekken om fietsers en voetgangers op een veilige afstand te houden. Na de voorbereidende stappen begint het verwijderen van asbest waarna de sloop volgt.

De gymzaal van het oude schoolgebouw blijft voorlopig staan. Leerlingen van Porteum en sportclubs gebruiken die namelijk nog.

Ook de grotere sporthal blijft staan. De gemeenteraad heeft eerder dit jaar ingestemd met het plan om er een nieuwe sporthal bij te bouwen. In november moet de raad definitief besluiten of daar ook geld voor is, want Lelystad moet over twee jaar 17 tot 25 miljoen euro bezuinigen.

Archieffoto

Nauwe samenwerking met Porteum
De nieuwe middelbare schoolcampus Porteum had de sloop van het gebouw het liefst al tijdens de zomervakantie willen laten plaatsvinden, om geluidsoverlast te voorkomen. Dat meldt een woordvoerder aan Omroep Flevoland. De gemeente gaf echter aan dat dit praktisch niet haalbaar was. Om onverwachte situaties te voorkomen, staat Porteum nu direct in contact met de sloopaannemer.

46 jaar geleden geopend
De Rietlanden ging open in 1980. Twee jaar daarvoor zat de school nog op een andere locatie onder een andere naam. Nu 46 jaar later wordt de scholengemeenschap dus officieel gesloopt. Eerder werd al het gebouw van de Arcus in het centrum van Lelystad gesloopt, op de gymzaal na. In de toekomst komt hier woningbouw.

De Dienst Speciale Interventies (DSI) oefende daar toen nog met een zogenoemde 'bearcat'. Dat is een gepantserd personenvoertuig. Met een stormram werd meerdere keren door de muren van het schoolgebouw geduwd.

Noodzaak sloop steeds groter
De noodzaak tot sloop van De Rietlanden werd in november 2023 al benadrukt door wethouder Dennis Grimbergen. Hij stelde dat het lege gebouw jongeren aantrok, wat leidde tot meer vernielingen.

De gemeenteraad heeft destijds één miljoen euro beschikbaar gesteld voor de sloop, maar Grimbergen vroeg aanvullend voorbereidingskrediet van twee miljoen om het gehele project te kunnen afronden.

Nieuwbouw
In het gebied De Rietlanden en op de plek van het oude schoolcomplex worden naar verwachting in 2027 of 2028 minimaal 416 en maximaal 1.000 koop- of huurwoningen in verschillende klassen gebouwd.

De gemeente heeft voor het project met de naam Campus Midden inmiddels een aanbestedingsprocedure afgerond en is bezig met een ontwikkelaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel