DENK wil een buurtrechtbank in Almere, maar die komt er voorlopig niet

ALMERE • Wo 10 juli 2024 | 12:29 • Woensdag 10 juli 2024 | 12:29

Rechtbank Midden-Nederland gaat volgend jaar verkennen of er een wijkrechtbank in Almere kan komen. De Almeerse partij DENK wil graag dat die er komt. De rechtbank laat weten dat het onderzoek in de tweede helft van 2025 volgt. Eerder kan niet vanwege capaciteitsproblemen.

In een buurtrechtbank worden allerlei kleine strafzaken behandeld zoals schuldenproblematiek, leerplichtzaken, drugsgebruik, schoolverzuim, problemen binnen het gezin of huisvestingsproblemen.

Dat gebeurt niet in de gebruikelijke rechtbanken, maar in een pand midden in een woonwijk dichtbij mensen om wie het gaat. In hetzelfde pand zijn vaak ook andere buurtorganisaties gevestigd.

Lees ook: Almere krijgt misschien een buurtrechtbank, maar wat is dat eigenlijk?

Ook wijkorganisaties aanwezig bij zitting
Voordat de buurtrechter zijn uitspraak doet, wordt zoveel mogelijk informatie verzameld over de situatie van de verdachte.

Die informatie wordt ook gedeeld met andere instanties zoals vertegenwoordigers van wijkteams, reclassering of organisaties die in de buurt actief zijn. Die zijn ook aanwezig tijdens een zitting.

Met deze aanpak hopen de verschillende instanties zoals de gemeente de verdachte te helpen om te voorkomen dat hij verder in de problemen komt.

Een verdachte die bijvoorbeeld een straf krijgt wegens diefstal, kan daarna geholpen worden als er spraak is van schuldenproblematiek.

Herhaling voorkomen
Het doel van deze aanpak is om herhaling te voorkomen en de veiligheid, de leefbaarheid in die buurt te verbeteren. Ook wordt gehoopt dat verdachten niet in handen vallen van criminelen.

De wijkrechtbank bestaat al in verschillende steden in Nederland. In Amsterdam bijvoorbeeld blijk het een groot succes te zijn. Maar Almere moet dus nog even wachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel