Gezin van Almeerder Abed in financiële problemen, DENK start inzamelactie

ALMERE • Ma 10 juni 2024 | 15:29 • Maandag 10 juni 2024 | 15:29

Het gezin van Almeerder Abed Al Attar die vastzit in Gaza is in financiële problemen geraakt. Volgens politieke partij DENK Almere kampt de familie met oplopende schulden en betalingsachterstanden. De partij is daarom een doneeractie gestart om het gezin te ondersteunen en hoopt 10.000 euro in te zamelen.

Abed zit al meer dan acht maanden vast in het oorlogsgebied en een vooruitzicht dat hij snel thuiskomt is er nog niet. Het was de bedoeling dat hij een paar dagen naar Gaza zou gaan voor de bruiloft van zijn neef. Nu zit hij daar nog steeds vast. In de nacht van zondag op maandag was er weer een bombardement. "Ik was bijna dood", zegt Abed angstig aan de telefoon. "Ik ben nog sterk nu, maar dat doe ik voor mijn kinderen. Ik moet terug naar mijn gezin."

De Almeerder heeft in Nederland een eigen bedrijf in het plaatsen van zonnepanelen. Daar verdiende hij zo'n 5000 euro per maand mee. Hij is echter al zo lang van huis dat het betalen van de rekeningen steeds moeilijker wordt en zijn vrouw kan niet het hele gezin bekostigen.

Ze studeert als doktersassistent en krijgt daarvoor studiefinanciering. Verder heeft ze nog een uitkering van zo'n 400 euro. "De eerste maanden konden we de rekeningen nog betalen door donaties van vrienden, familie en kennissen." Maar dat wordt steeds moeilijker, zegt Abed.

"Ik moet terug naar mijn gezin"

— Abed Al Attar

Dagelijks contact
De fractievoorzitter van DENK in Almere, Hassan Buyatui, heeft dagelijks contact met Abed en hoorde van de steeds nijpendere financiële situatie van zijn gezin. Naast de doneeractie organiseert zijn partij op vrijdag een solidariteitsactie op het stadshuisplein om aandacht te vragen voor Abed's situatie.

"Als ik met hem bel om te vragen hoe het gaat, zegt hij telkens hetzelfde: Ik wil terug naar mijn vrouw; ik wil terug naar mijn kinderen", zegt Buyatui. "Daarom is dat ook de slogan van de actie geworden."

Abed houdt hoop
Abed houdt hoop dat hij nog terug zal keren naar Nederland. Hij heeft elke dag contact met zijn gezin. Om zijn twee dochters van drie en zes niet te veel te beschadigen zegt hij dat hij aan het werk is. Dat volhouden wordt steeds moeilijker. "Inmiddels vraagt mijn dochter heel vaak: waarom komt papa nou niet?" Ze is volgens Abed enorm gestrest.

Hij heeft echter nog geen zicht op een terugkomst naar Nederland. "De grens is nog steeds dicht." De situatie in Gaza wordt steeds slechter. "Er is wat groente, maar geen fruit en drinkwater is ontzettend duur." Om te douchen gebruiken de mensen in Gaza zeewater, vertelt de Almeerder.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert al maanden om Abed terug te halen naar Nederland, maar inmiddels heeft hij daar niet zo'n vertrouwen meer in. "Ze zeggen: We zijn er mee bezig. Maar dat hoor ik al acht maanden."

DENK heeft onderstaand filmpje van Abed gedeeld via LinkedIn:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel