Zeven Urkers koninklijk onderscheiden tijdens lintjesregen

URK • Vr 26 april 2024 | 11:00 • Vrijdag 26 april 2024 | 11:00

Zeven Urkers kregen vrijdag een lintje. Deze Koninklijke Onderscheiding werd uitgereikt door waarnemend burgemeester Jan Westmaas.

De gedecoreerden zijn:

Jan Verhoeff - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Jan Verhoeff (67) zette zich in als interim manager van Museum Het Oude Raadhuis te Urk. Hij zorgde voor een stabiele basis voor de vrijwilligers in het museum en ontwikkelde activiteiten voor de Urker inwoners. Daarnaast initieerde hij mede de Visserijexperience. Als coach heeft hij verbeteringen doorgevoerd met betrekking tot de werkrelaties tussen de medewerkers en het bestuur van de Christelijke Onderlinge Begrafenisvereniging Draagt Elkanders Lasten te Urk. Daarnaast was hij van 1983 tot 2018 vrijwilliger bij de Basketbalvereniging Orca's te Urk. Ook bekleedde hij diverse functies binnen de Technische Commissie, stond aan de basis van het Jeugd Opleidingsplan en fungeerde hij als trainer/coach. Tot op heden is hij actief als bestuurslid/vicevoorzitter van en vrijwilliger bij de Bedrijvenkring Urk.

Kees van Eerde - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Kees van Eerde (71) was tot zijn pensionering werkzaam bij Peters Kampen als metaalbewerker. Daarnaast is hij vanaf 1979 (jeugd)ouderling bij Gereformeerde Kerk Urk. Vanaf 1982 is hij vrijwilliger bij SVU Sportvereniging Urk. Vanaf 2014 zet hij zich in als vrijwilliger bij Caritas Urk. Zijn activiteiten zijn onder andere wandelen met / vervoeren van mensen met een verstandelijke beperking en het uitvoeren van klussen in woonlocatie 'Het Hop'.

Marretje Wakker-van Urk - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Marretje Wakker-van Urk (76) was vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Urk. Ze was lid van de Commissie Urkerdag. Ze verzorgt het ontwerpen en maken van de Urker Klederdracht. Marretje kan worden gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd.

Meindert de Boer - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Meindert de Boer (78) is gepensioneerd sinds 2010 maar altijd werkzaam geweest als zelfstandig visser. Hij was van 1985 tot 2005 vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Urk als ouderling. Van 1996 tot heden is hij vrijwilliger bij Visned/Coop. Door vele jaren van onderzoek en het verzamelen van foto's en gegevens over vissersfamilies en hun vaartuigen maakte hij het voor de organisatie mogelijk om twee boekwerken uit te geven. Hij ontving in 2022 de Cornelis de Vries-prijs, een prijs van de Stichting Erfgoed Urk.

Tiemen Romkes - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Tiemen Romkes (56) is werkzaam als hoofd technische dienst bij Zalmhuys te Urk. Daarnaast is hij vanaf 1993 vrijwilliger bij de Buurtvereniging Noorderhoofd te Urk. Hij verzorgt het onderhoud van de speeltuin en de groenvoorziening in de wijk en hij werft fondsen. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de Christelijke Gereformeerde Kerk Urk-Maranatha. Ook is hij vrijwilliger bij de Vereniging Roeiploeg Urk.

Tiemen Wezelman - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Tiemen Wezelman (75) is vanaf 1983 mantelzorger voor zijn dochter met een meervoudige beperking. Van 1999 tot 2009 was hij mantelzorger/ondersteuner voor een alleenstaande oom. Hij bezocht hem regelmatig, deed klusjes en begeleidde hem naar de medische afspraken. Daarnaast was hij vrijwilliger bij de Gereformeerde Gemeente te Urk. Hij werkte mee aan het onderhoud van de kerk en de pastorie. Hij fungeerde als hulpkoster en organiseerde activiteiten voor mensen met een beperking uit de kerk. Nu is hij vrijwilliger bij De Thuishaven op Urk, de woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking, waar dus ook zijn dochter woont. Hij organiseert voor alle bewoners activiteiten en uitjes. Ook werkt hij mee aan het onderhoud van het gebouw.

Luuk Schudde - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Luuk Schudde (64) is werkzaam als zelfstandig fotograaf onder de naam Foto Luuk Schudde. Hij was penningmeester van de Winkeliersvereniging 'de Hofstee' te Urk. Vanaf 1988 is hij vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Urk als ouderling, verricht bezoekwerk en is lid van de kerkenraad. Ook is hij vrijwilliger bij de World Transplant Games Federation, een tweejaarlijks evenement waarbij gedurende een week de betekenis van orgaan- en stamceltransplantatie via sport onder de aandacht wordt gebracht. Hij fotografeert het gebeuren, de deelnemers en donoren en stelt de foto's ter beschikking. Deze worden daarna ook tentoongesteld bij verschillende instellingen, bijvoorbeeld in het UMCG waar hij in 2013 een levertransplantatie heeft ondergaan. Daarnaast verzorgt hij lezingen, interviews en gastlessen over het belang van donorschap.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel