Dijkgraaf: 'Keuzes nodig voor landbouw door bodemdaling'

FLEVOLAND • Za 26 april 2025 | 9:40 • Zaterdag 26 april 2025 | 9:40

Bodemdaling vormt een bedreiging voor intensieve landbouw op sommige plekken in Flevoland. Volgens dijkgraaf Hetty Klavers van waterschap Zuiderzeeland is het moment gekomen om dat probleem onder ogen te zien. "Voor een aantal gebieden waar we tegen grenzen aanlopen, zul je echt al vrij snel keuzes moeten maken", zegt ze in het programma Over Flevoland Gesproken.

De daling van de bodem in Flevoland zet zich langer door dan voorzien. De laatste prognoses gaan er van uit dat de grond de komende vijftig jaar op sommige plekken zelfs nog 60 centimeter zakt.

Het is een normaal verschijnsel dat de bodem in drooggevallen polders inklinkt, maar in Flevoland speelt volgens dijkgraaf Klavers nog een extra factor: "Ze hebben bij het ontwerp geen rekening gehouden met de veenlaag onder onze polders die ook nog kan inklinken. Dus dat speelt ons nu parten."

Hevige regenval
De Zuidlob in de gemeente Zeewolde is een plek waar de daling sneller gaat dan verwacht. Bij hevige regenval zorgt dat voor problemen als het water naar plekken stroomt waar de bodem het meest daalt.

Het waterschap zou dat kunnen ondervangen door harder te pompen en het waterpeil te verlagen, maar Hetty Klavers vraagt zich af of dat de beste oplossing is omdat de veenlaag dan nog verder uitdroogt en inklinkt. "Op zich is het laten dalen van het waterpeil niet zo'n probleem, want we kunnen het helemaal reguleren. Maar het effect is dat je als het ware de bodemdaling versnelt."

'Niet nieuw'
Op nattere grond wordt intensieve landbouw lastiger, erkent de dijkgraaf. "Dat is overigens niet nieuw. Bij het ontwerp van de polders wist men dat bepaalde gebieden harder zouden dalen en dat de grond daar uiteindelijk minder geschikt zou zijn voor landbouw. Als je kijkt naar de kaartjes van het ontwerp van Zuidelijk Flevoland, dan zie je dat de Zuidlob voorlopig geschikt is voor landbouw maar op termijn beter geschikt is voor woningen en natuur."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel