Zorgen om jeugdzorg in Almere: 'Dit raakt veel gezinnen met kwetsbare kinderen'

ALMERE • Di 25 februari 2025 | 6:26 • Dinsdag 25 februari 2025 | 6:26

Bijna 400 Almeerse jongeren die specialistische zorg krijgen, verliezen hun vaste hulpverlener. Triade Vitree stopt met de zorg voor thuiswonende kinderen in Almere, andere zorgverleners moeten het overnemen. In aflevering twee van dit drieluik leggen twee moeders en een vakbond uit welke zorgen er bij hen leven.

De tienjarige Liam heeft een autismespectrumstoornis. Daarom gaat hij naar het speciaal onderwijs en krijgt op de buitenschoolse opvang begeleiding van Triade Vitree. De huidige begeleider is al drie jaar bij de groep. Tot tevredenheid van moeder Anne. Door de speciale opvang kunnen zij en haar man bovendien gewoon werken.

Maar die begeleiding gaat stoppen, hoort ze op een informatieavond begin februari. Boos en verdrietig is ze daarover. Anne en veel ouders met haar zijn bang dat ze geen nieuwe groep kunnen vinden waar hun kinderen in passen. Ze noemt het onacceptabel dat essentiële zorg voor kinderen met speciale behoeften verdwijnt, zonder dat er een passende oplossing wordt geboden.

Wil je aflevering 1 terugkijken? Dat kan hier.

Hulp aan huis moet weg
Ook Daniëlle zit in onzekerheid. Haar 14-jarige zoon heeft ADD, terwijl haar 10-jarige dochter met gedragsproblemen kampt. Daarom krijgt het gezin hulp aan huis. Dat komt goed uit, want haar man heeft een hersenbeschadiging en zelf zit ze in een rolstoel.

Toen haar zoontje naar het praktijkonderwijs ging, moest hij al van zorgverlener wisselen. De hulp in huis van Triade Vitree bleef op de zorgindicatie van haar dochter. Maar nu moet het gezin alsnog afscheid nemen van de vertrouwde hulp.

Dat geeft veel verdriet, zegt ze, ook voor de kinderen. Hun ziel en zaligheid delen met een nieuwe zorgverlener en vertrouwen opbouwen gaat tijd kosten. Bovendien houdt ze haar hart vast voor andere kinderen, die opgroeien in onveilige thuissituaties. "Ik ben boos dat de gemeente het om geld doet, maar niet kijkt naar de situatie erachter."

'Financiële blunders'
De gemeente moet bezuinigen op de jeugdzorg en gaat daarom lagere tarieven betalen voor de jeugdzorg. Triade Vitree zegt het voor dat geld niet te kunnen doen.

Anne vermoedt dat het ook te maken heeft met financiële blunders uit het verleden, zoals rond de Floriade. "Daar was keer op keer wel extra geld voor te vinden, maar als het gaat om kinderen en zorg kan dat niet. Dat maakt mij emotioneel."

De gemeente laat in een reactie weten dat verwijt te begrijpen, maar dat het om andere kostenposten gaat. Jeugdzorg is een jaarlijks terugkerende kostenpost, terwijl veel projectkosten eenmalig worden uitgegeven.

Volgens Anne waren er alternatieven mogelijk, zoals een ouderlijke bijdrage om de continuïteit van de zorg te garanderen. "Deze kinderen hebben stabiliteit en vertrouwde gezichten nodig. Dit heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van onze kinderen."

Zo'n dertig hulpverleners op straat
Maar niet alleen voor de ouders en de kinderen zijn de druiven zuur: ook hulpverleners staan machteloos. Dat vertelt Maaike van de Aar van FNV Jeugdzorg. "Het valt ze zwaar. Ze verliezen cliënten met wie ze jarenlang hebben gewerkt."

Ze schat in dat zo'n dertig werknemers op zoek kunnen naar een nieuwe werkgevers. En in onrustige tijden gaan mensen eerder lopen.

Van de Aar benadrukt dat dit niet iets is dat alleen speelt in Almere. "We zien het in het hele land. Wij maken ons grote zorgen over het bestaansrecht van de jeugdzorg. Triade Vitree is daar een schrijnend voorbeeld van."

Morgen de laatste en derde aflevering in dit drieluik. Daarin vertellen de gemeente Almere en Triade Vitree hoe het verder moet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel