Boa's Noordoostpolder krijgen bodycams, maar geen wapenstok

NOORDOOSTPOLDER • Di 14 januari 2025 | 20:00 • Dinsdag 14 januari 2025 | 20:00

De bevoegdheden van de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in Noordoostpolder kunnen nog wel verder worden uitgebreid, maar op dit moment ziet de gemeente daar zelf geen aanleiding voor. Ze krijgen binnenkort wel bodycams. Dat vertelde manager Marianne Wierstra van de gemeente tijdens een presentatie in het gemeentehuis. Volgens haar vullen de boa's en de politie in Noordoostpolder elkaar goed aan en is het niet de bedoeling dat boa's het werk van de politie overnemen.

ONS Noordoostpolder, de PvdA en de VVD hadden het onderwerp op de agenda gezet, omdat ze wilden weten of boa's nog meer bevoegdheden kunnen krijgen. Die vraag werd mede gevoed door een stijging van het aantal boetes en feiten waarvoor de boa's in actie kwamen. In 2023 waren dat nog een kleine 700 stuks, vorig jaar liep dit op naar meer dan 1500.

Meer boa's = meer boetes
Volgens de gemeente komt deze toename mede doordat er meer boa's de straat op zijn gegaan. Noordoostpolder begon met twee boa's, maar inmiddels zijn er zes in functie. Zij werken bovendien in ploegen, waardoor ze een groot deel van de dag de openbare ruimte in de gemeente in de gaten kunnen houden. Daardoor zijn er ook meer boetes uitgedeeld.

Vooral druk met afvaldumpingen
De boa's in Noordoostpolder zijn vooral druk met het onderzoeken en aanpakken van illegale afvaldumpingen. Ze besteden hier volgens de gemeente zo'n drie dagen per week aan.

Als achterhaald wordt wie verantwoordelijk is voor de dumping, krijgt die persoon een bestuurlijke boete, die bij herhaalde overtredingen flink kan oplopen. Afvaldumpers strafrechtelijk vervolgen is veel moeilijker, omdat je de dumpers dan op heterdaad moet betrappen.

Omdat de samenwerking met de lokale politie goed is, ziet de gemeente verder weinig in een uitbreiding van de geweldsmiddelen voor de boa's. Een wapenstok of pepperspray dragen, terwijl je die in de praktijk niet vaak nodig hebt, vindt de gemeente een slecht idee.

Noordoostpolder wil liever dat de boa's gastheerschap uitstralen. Op kwaadwillenden zou de aanwezigheid van dit soort geweldsmiddelen bovendien een uitdagend effect kunnen hebben.

Boa's krijgen bodycams
Boa's in Noordoostpolder zijn wel bevoegd om mensen te fouilleren. Ook hebben ze handboeien om een aangehouden verdachte onder controle te kunnen houden.

Volgens de gemeente zijn die bevoegdheden geregeld, omdat een opgeroepen politieauto in Noordoostpolder vanwege de grote afstanden soms best even op zich laat wachten.

De gemeente maakte bij de presentatie ook bekend dat de zes boa's in Noordoostpolder binnenkort bodycams krijgen. Deze camera's - die op het lijf gedragen worden - moeten vooral preventief gaan werken, maar zouden bij incidenten ook voor extra bewijs kunnen zorgen.

Bedelaar niet aangepakt
Omdat niet elke overtreding in de algemene plaatselijke verordening (apv) is vastgelegd, kunnen boa's niet elk probleem oplossen. Dit bleek onder meer toen onlangs in de gemeente een bedelaar actief was. Omdat de gemeente bedelen niet specifiek verboden heeft, konden de boa's de bedelaar niet wegsturen.

Wel blijven de boa's volgens manager Wierstra in dit soort gevallen mensen aanspreken, wat soms ook voldoende blijkt te zijn.

Door een uitbreiding van de apv kan geregeld worden dat boa's tegen meer zaken kunnen optreden. De gemeente waarschuwt ervoor dat daarmee wel kosten gemoeid zijn. Dat zit hem om te beginnen in het opstellen van de extra regels. Maar nadat die van kracht zijn geworden, zal het ook extra mankracht en middelen kosten om de extra regels te handhaven.

Naar aanleiding van de presentatie gaan ONS Noordoostpolder, de PvdA en de VVD nu eerst intern bespreken of ze het nog steeds nodig vinden om de bevoegdheden van de boa's te laten uitbreiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel