Gemeente en buurtbewoners willen af van arbeidsmigranten, 'tast leefbaarheid aan'

EMMELOORD • Wo 15 januari 2025 | 8:00 • Woensdag 15 januari 2025 | 8:00

De gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel klachten uit de buurt over de parkeerdruk in de straat", legde de advocaat van de gemeente dinsdag in de rechtbank uit. De eigenaar van de onderverhuurde woning wil de vergunning terug. "We kunnen prima afspraken maken over het parkeren."

De gemeente, de eigenaar van de woning, vier omwonenden en de organisatie die de woning voor de eigenaar onderverhuurt aan arbeidsmigranten kwamen dinsdag allemaal samen in de rechtszaal. De Amersfoortse eigenaar van de woning diende namelijk bezwaar in tegen het besluit van de gemeente om de vergunning weer in te trekken.

'Leefbaarheid wijk aangetast'
Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder vindt echter dat ze in haar recht staat, zo bleek tijdens de zitting. Onderzoek wees uit dat de parkeerdruk in de wijk een keer boven de 90 procent kwam en dat is te veel, legde de advocaat van de gemeente uit. "Dat tast de leefbaarheid aan."

Volgens de buurtbewoners is parkeren altijd al een probleem in de straat. Maar door de komst van de arbeidsmigranten werd het veel erger. "Zij parkeren hun auto’s altijd op een speelterrein, waardoor kinderen er niet meer kunnen voetballen en spelen. Ze zetten hem nooit op een gewone parkeerplaats", vertelde een van hen.

Een andere buurman klaagde dat de gemeente nooit de omwonenden heeft ingelicht over de komst van de arbeidsmigranten. En nog eentje zei dat er best wel wat overlast is geweest. "Zeker in het eerste jaar, toen er wel 30 tot 35 verschillende mensen in het huis hebben gewoond." Maar nu is het volgens hem rustig.

'Onderzoek niet onafhankelijk'
De eigenaar van de woning zei nooit klachten te hebben ontvangen. En wat hem betreft past het huisvesten van arbeidsmigranten gewoon in het bestemmingsplan. Hij denkt bovendien dat het onderzoeksbureau dat de parkeerdruk in kaart bracht, niet onafhankelijk was. "De gemeente vond dat onderzoek nodig en zei dat ik dit bureau moest inschakelen. Er waren geen andere opties."

Dat er op één moment een parkeerdruk van meer dan 90 procent was, kan volgens hem geen reden zijn om de vergunning in te trekken. En hij wil best afspraken maken over hoe en waar parkeren. "Wij werken altijd met leefregels voor onze huurders en die handhaven we ook."

'Gemeente negeert oplossingen'
De man heeft nog voorgesteld om een haal- en brengservice voor de arbeidsmigranten in te stellen of een extra parkeerplek aan te leggen. "Maar de gemeente wil dat allemaal niet." Ondertussen is er volgens hem in de Noordoostpolder veel behoefte aan arbeidsmigranten. "Maar die moeten wel ergens wonen natuurlijk."

De advocaat van de gemeente gaf aan dat de oplossingen waar de woningeigenaar mee kwam, geen soelaas bieden. "Als de arbeidsmigranten voor en van hun werk worden gehaald en gebracht, dan kunnen ze nog steeds een eigen auto voor de deur hebben staan." En een extra parkeerplek zou ten koste gaan van het openbaar groen in de straat.

De eigenaar van het bedrijf die de woning onderverhuurt had ook nog wel een idee. "In een andere gemeente hebben we het parkeerprobleem opgelost door onze huurders een elektrische step als vervoersmiddel te geven."

De rechter gaat beoordelen of het bezwaar van de woningeigenaar gegrond is en de vergunning ten onrechte is ingetrokken. Het is niet bekend wanneer de uitspraak komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel