Asielzoeker uit Dronten (18) veroordeeld voor deelname aan groepsverkrachting in Helmonds park

DRONTEN • Di 14 januari 2025 | 13:05 • Dinsdag 14 januari 2025 | 13:05

Een 18-jarige bewoner van het azc in Dronten is veroordeeld tot vijftien maanden jeugddetentie voor zijn rol bij een groepsverkrachting in een park in Helmond. De verkrachting vond plaats in december 2023. Het slachtoffer was een dakloze vrouw die 's nachts op een bankje in het park zat. De Drontenaar werd drie maanden later opgepakt, samen met verdachten uit Tilburg en Waalwijk.

In totaal stonden in de zaak vijf jongens terecht, allen minderjarige alleenstaande asielzoekers. Vier van hen hebben volgens de rechtbank de vrouw op grove wijze misbruikt. Het slachtoffer werd ingesloten, vastgepakt en meegesleurd. De jongens sloegen het slachtoffer en drukten haar mond dicht.

Vervolgens is zij op brute wijze meerdere malen en in meerdere rondes verkracht door de verdachten. Politieagenten troffen haar in het park aan met een opgezwollen neus en kaak en haar broek op haar knieën. Het bewijs tegen de jongens bestond onder meer uit dna-materiaal dat in en op het lichaam van de vrouw en op haar kleren was aangetroffen.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten op grove wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit en persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. Zij hadden geen oog voor het slachtoffer, maar bekommerden zich alleen om de bevrediging van eigen lustgevoelens, zo staat in de uitspraak.

Allen minderjarig
De vier verdachten die zich schuldig maakten aan de groepsverkrachting, waren allemaal minderjarig ten tijde van de verkrachting. Daarom past de rechtbank het jeugdstrafrecht toe.

Een van de jongens had een geringer aandeel in de verkrachting en kreeg daarom twaalf maanden jeugddetentie opgelegd. De Drontenaar en twee anderen kregen vijftien maanden opgelegd. Van de straf is drie maanden voorwaardelijk opgelegd. Ook geldt voor de verdachten een proeftijd van twee jaar.

Volgens de rechtbank is duidelijk dat deze alleenstaande, minderjarige vreemdelingen nog veel hulp en begeleiding nodig hebben bij het functioneren in de Nederlandse maatschappij. Naast de jeugddetentie moeten zij daarom een intensief begeleidingstraject volgen bij de jeugdreclassering. Aan het slachtoffer moeten zij een schadevergoeding betalen van ruim 15.000 euro.

Een vijfde verdachte werd niet schuldig bevonden aan groepsverkrachting, maar wel aan aanranding. Ook hij was minderjarig ten tijde van die bewuste nacht. Hij kreeg vier maanden jeugddetentie opgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel