Wat gebeurt er met jouw afgedankte kerstboom?
Inwoners van Lelystad kunnen deze week hun kerstboom voor de deur zetten, want afvalverwerker HVC haalt de bomen dit jaar op. Maar wat gebeurt er met de kerstboom nadat HVC deze heeft opgehaald?
Het is een koude dinsdagochtend. Her en der zijn er op de stoep in de Lelystadse buurt Karveel kerstbomen te vinden. Één voor één worden ze opgehaald door de vuilnismannen en -vrouwen van afvalverwerkingsbedrijf HVC. "Vandaag halen we rond de 350 kerstbomen", zegt vuilnisvrouw Tessa Dijkstra. "Over de hele week gaat het om zo'n 1800 bomen."
Het is voor eerst in jaren dat HVC weer de kerstbomen komt ophalen. Voorheen moesten inwoners hun bomen in stukken zagen en in de groene bak doen of inleveren bij het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg. "Dat gebeurde vaak niet, dus de bomen bleven weken op straat liggen", zegt Bert de Graaf. Hij is teamcoördinator bij HVC in Lelystad. "Daarom hebben we ophalen weer opgepakt met de gemeente." Inmiddels begint de vuilniswagen van het team in het Karveel aardig vol te raken. Om het ophalen van de kerstbomen makkelijker te maken, wordt er gewerkt met dezelfde wagen waar ook grofvuil mee wordt opgehaald. Met een pers worden de kerstbomen naar voren geduwd en zo kunnen er honderden bomen in de wagen.
Volledig versierd
Bij het ophalen van kerstbomen verwacht je weinig gekkigheid, maar toch is er een enkeling die iets te gehaast de boom voor de deur zet. "Wij zijn een kerstboom tegengekomen waar de slingers en de ballen nog inhingen", zegt Dijkstra. "Die moet je dan eerst leeghalen, voordat je hem mee kan nemen." De vangst van vandaag is 3,2 ton aan bomen. Zodra alles bij elkaar is geveegd, wordt de partij hout met een grijper in een container geladen.
Meest duurzame oplossing
Diezelfde dag vertrekt de container naar het verwerkingsbedrijf van HVC in Enkhuizen. Daar worden de stammen gescheiden van de takken en naalden. Van die laatste wordt compost gemaakt voor bijvoorbeeld de landbouw.
De stammen gaan naar de biomassacentrale in Purmerend. "In de stammen zit een bepaalde hars waardoor het niet mogelijk is om er compost van te maken", zegt De Graaff. "Je hebt dus best kans dat uit de bomen die vandaag zijn opgehaald, volgende week energie wordt opgewekt."
Volgens De Graaff is deze manier van scheiden de meest duurzame oplossing. "Voorheen werden ze door kinderen opgehaald en tijdens het nieuwjaarfeest in brand gestoken, maar tegenwoordig mag dat natuurlijk niet meer."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Geparkeerde auto vernield door explosie in Molenbuurt
ALMERE • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariEen auto is dinsdagavond in Almere compleet vernield door een explosie. De politie laat weten bezig te zijn met onderzoek naar de toedracht. Het is volgens de politie nog te vroeg om te zeggen of er een...
-
Gemeente en buurtbewoners willen af van arbeidsmigranten, 'tast leefbaarheid aan'
EMMELOORD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...
-
Wat gebeurt er met jouw afgedankte kerstboom?
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariInwoners van Lelystad kunnen deze week hun kerstboom voor de deur zetten, want afvalverwerker HVC haalt de bomen dit jaar op. Maar wat gebeurt er met de kerstboom nadat HVC deze heeft opgehaald? Het is...