Waterschap mag Marker Wadden geen rekening sturen, mogelijk gat in de begroting van anderhalf miljoen
Door een verloren rechtszaak heeft Waterschap Zuiderzeeland mogelijk een gat in de begroting van anderhalf miljoen euro. Het waterschap verloor de zaak van Natuurmonumenten. Deze beheerder van natuurgebieden weigerde de waterschapsheffing te betalen voor percelen die buiten de Flevolandse dijken én in water van het Rijk liggen. En dat was terecht, zo heeft de rechter nu ook in hoger beroep bepaald.
Het waterschap onderhoudt de dijken, zorgt dat inwoners van Flevoland geen natte voeten krijgen en houdt het grondwater op peil. De 'ingezetenen' van een gebied betalen hiervoor jaarlijks een bedrag, zodat het waterschap zijn werk kan doen. Maar mag een waterschap ook beheerders van natuur en water dat buiten de dijk ligt een rekening sturen?
Waterschap Zuiderzeeland vond van wel. Dat merkte ook Natuurmonumenten, dat rond Flevoland zo'n 140 kleinere en grotere natuurgebieden beheert. De waterschapsheffing over 2021 bedroeg ruim 70.000 euro. En dat bedrag was mede zo hoog, omdat voor het eerst toen ook de Marker Wadden werden aangeslagen.
Zuiderzeeland deed dit, omdat de nieuw aangelegde eilanden volgens een officiële kaart binnen beheersgebied van het waterschap liggen. Op die kaart hoort ook het volledige Markermeer bij het beheersgebied van Zuiderzeeland, evenals een deel van het IJsselmeer en stukken van de randmeren. Voor Natuurmonumenten ging dit veel te ver. Want de Marker Wadden liggen in het Markermeer, dat ook onder beheer van het Rijk valt. De nieuw aangelegde eilandgroep staat niet in verbinding met Flevoland en de dichtstbijzijnde dijk van het waterschap ligt bij Lelystad, op zo'n tien kilometer afstand.
Kaart waterschap is te ruim
Een rechtszaak over de kwestie bracht eind vorige maand duidelijkheid: voor natuur en water dat buiten de dijken én in water van het Rijk ligt, mag Zuiderzeeland geen rekening sturen. Zelfs niet wanneer het waterschap op de Marker Wadden wel degelijk actief zou zijn, bijvoorbeeld om bever- en muskusratten te bestrijden. De kaart van het beheersgebied van Zuiderzeeland is volgens het gerechtshof in Leeuwarden bovendien veel te ruim opgesteld.
Potentieel gat van anderhalf miljoen
Door de uitspraak van het gerechtshof loopt het waterschap sinds 2021 de jaarlijkse bijdrage van 70.000 euro van Natuurmonumenten mis. En mogelijk blijft het daar niet bij.
Want ook het Rijk betaalt jaarlijks een heffing aan Zuiderzeeland, omdat zo'n 100 hectare aan water en vaarwegen op het Markermeer, IJsselmeer en de randmeren volgens de officiële kaart binnen het gebied van Zuiderzeeland valt.
Mocht ook het Rijk besluiten om niet langer te betalen, dan kan het waterschap met een gat van anderhalf miljoen euro komen te zitten. Een woordvoerder van het waterschap benadrukt dat het Rijk op dit moment nog geen bezwaar heeft gemaakt.
Hoe nu verder?
Voor het waterschap is de kwestie een principezaak. Dat was ook de reden waarom het tot een rechtszaak kwam.
De waterschapsheffing is voor een waterschap de belangrijkste inkomstenbron. Door de financiële tegenvaller zouden Flevolanders die wel binnen de dijken wonen vanaf 2026 zelfs een hoger bedrag aan waterschapslasten kunnen gaan betalen.
Of dat ook werkelijk gaat gebeuren, is nog de vraag. Omdat de uitspraak van de rechter volgens Zuiderzeeland gevolgen heeft voor meerdere waterschappen in het land, heeft ons waterschap belastingkantoor GBLT gevraagd ook een besluit te nemen. GBLT incasseert belastingen voor vijf waterschappen en tien gemeenten.
Het waterschap laat bovendien nog onderzoeken of de invoering van de Omgevingswet, begin dit jaar, gevolgen heeft voor de uitspraak van de rechter. In die wet staat namelijk beschreven dat het waterschap wel degelijk het beheer over de betwiste gebieden heeft.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Marker Wadden worden steeds kleiner: 'Hele stukken strand scheuren af'
LELYSTAD • Wo 21 augustus • Woensdag 21 augustusDe Marker Wadden zijn een stuk kleiner geworden. Stranden zijn afgekalfd en het moerasgedeelte staat onder water. Op luchtbeelden is te zien dat een groot deel van de aangelegde eilanden in het Marker...
-
Onderzoek naar verdere uitbreiding Marker Wadden
LELYSTAD • Di 18 juni • Dinsdag 18 juniNatuurmonumenten wil de Marker Wadden uitbreiden en de huidige kustlijn verbeteren. Op sommige plekken zijn de eilanden op dit moment kwetsbaar door storm, hoogwater en stroming. Als het aan Natuurmon...
-
Marker Wadden heeft weer een veerdienst
LELYSTAD • Ma 17 juni • Maandag 17 juniHet schip Nieuw Horizon gaat de komende drie jaar varen tussen Lelystad en de Marker Wadden. Dat laat Natuurmonumenten weten. Het schip wordt al enkele maanden gehuurd en dat bevalt Natuurmonumenten g...
recent nieuws
-
Reddende engeltjes in Almere en zelfgemaakte pokébowls op Urk, dit zijn de best bekeken berichten op sociale media
FLEVOLAND • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHet jaar loopt op z'n einde, een mooi moment om terug te blikken op wat jullie het meest heeft beziggehouden op onze sociale media zoals Instagram, Facebook en TikTok. Van opmerkelijk nieuws tot hartv...
-
Opladen van elektrische auto moet bij meer Urker huishoudens mogelijk worden
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberUrkers met een huis zonder oprit moeten hun elektrische auto voor de deur kunnen opladen. Dat wil de gemeente Urk voor een jaar, onder voorwaarden, toestaan. Het moet ervoor zorgen dat Urkers kunnen b...
-
Iets minder geld in het laatje bij kerstcollecte Urk, toch dankbaarheid voor donaties
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberBij de kerstcollecte op Urk is dit jaar net geen 140.000 euro opgebracht. Dat is iets minder dan het recordbedrag van vorig jaar. De terugkerende actie op eerste kerstdag is een initiatief van de Inte...