Hoofdredacteur lacht om 'transparantie': '78 van de 80 pagina's zwartgelakt'

FLEVOLAND • Za 14 december 2024 | 9:00 • Zaterdag 14 december 2024 | 9:00

De transparantie die overheden en bestuurders hoog in het vaandel hebben, bestaat in de praktijk helemaal niet. Dat stelt Allard Berends, de vertrekkend directeur en hoofdredacteur van Omroep Flevoland in het programma Over Flevoland Gesproken. Hij maakt duidelijk dat de wettelijke mogelijkheden om informatie boven tafel te krijgen, weinig opleveren.

Allard Berends heeft sinds 2004 de leiding bij Omroep Flevoland en werkte daarvoor bij de AVRO, Veronica en AT5. Hij noemt het een belangrijke taak van de regionale omroep om overheden en bestuurders kritisch te volgen. "Ik ben van een kritische opvatting van de journalistiek."

'Heel veel bureaucratie'
Hij merkt dat die taak niet eenvoudiger wordt. "Als je met politici praat, zeggen ze allemaal: wij zijn ongelooflijk transparant. Probleem is dat er heel veel bureaucratie zit rondom bestuurlijke organisaties. Die bureaucratie heeft voor zichzelf als taak verzonnen: wij moeten het imago van onze bestuurders of van de stad beschermen. En dan ineens verdwijnt transparantie in zijn geheel. Dat zit in het systeem."

Als voorbeeld noemt Berends de afhandeling van verzoeken om informatie op basis van de Woo (Wet open overheid). "Daar moet binnen een bepaalde periode op gereageerd worden. Bij werkelijk geen enkel verzoek lukt het een bestuurlijke organisatie binnen die termijnen gewoon een simpel antwoord te geven. Ik kan je stukken laten zien, recent bijvoorbeeld van de gemeente Lelystad, waarbij 78 van de 80 pagina's zwart zijn gelakt."

Diepgravend onderzoek
Als hoofdredacteur maakte Allard Berends geld en menskracht vrij voor diepgravend onderzoek naar grote projecten als Lelystad Airport en de Almeerse Floriade. Het is volgens hem voor een regionale omroep de moeite waard te investeren in zulke journalistieke verhalen, al zijn het niet direct de onderwerpen die het beste scoren. "Het gaat niet alleen maar om of je heel veel bekeken wordt. Het gaat er ook om dat je onderwerpen op tafel legt waar een discussie over gaat ontstaan. Daar moeten mensen iets van kunnen vinden, dus dan je moet je ze ook de informatie geven dat ze daaraan mee kunnen doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel