'Rivaliserende drillrapgroepen achter explosies Roemeniëstraat in Almere'

ALMERE • Vr 1 november 2024 | 6:00 • Vrijdag 1 november 2024 | 6:00

De verschillende explosies bij huizen aan de Roemeniëstraat in Almere Poort hebben volgens de politie te maken met strijd tussen drillrapgroepen. In dat muziekgenre wordt gerapt over problemen in het leven en vaak worden vijanden bedreigd met geweld.

Op de twee locaties in de straat waar een explosie was, wonen volgens de politie jongens die horen bij zo'n groep. Dat bleek donderdagmiddag tijdens een kort geding in Utrecht. Beide woningen zijn naar aanleiding van de explosies door de burgemeester tijdelijk afgesloten. De bewoonster van een van de huizen pikte dat niet en stapte naar de rechter.

Op dinsdag 22 oktober werd bij de vrouw een steen door de ruit gegooid en daarna is er geprobeerd een vuurwerkbom door het gat te gooien. Dit mislukte waardoor de schade beperkt bleef. De dader werd vastgelegd op bewakingsbeeld van een deurbelcamera. Toen was ook goed het effect te zien van de explosie.

Voor de bewoonster is het afsluiten van haar huis extra zwaar omdat ze 35 weken zwanger is. Omdat zij en haar drie kinderen nergens anders terecht konden heeft de gemeente ervoor gezorgd dat ze tijdelijk in een hotel kunnen verblijven. Aangezien de vrouw op korte termijn zal bevallen vindt ze de tijdelijke huisvesting niet langer verantwoord. "Hoe moet ik daar een commode, een kinderbedje en een kinderwagen krijgen?"

Verdenking tegen zoon
Al snel werd tijdens de rechtszaak duidelijk dat de sluiting niet zozeer te maken had met de bewoonster van de woning maar met haar meerderjarige zoon die er ook woont. De politie heeft ernstige verdenkingen dat de explosies gericht waren tegen hem, omdat hij onderdeel zou zijn van een drillrapgroep.

Wat is drillrap?
Drill is afkomstig uit Engelstalige straattaal en betekent "vechten" of "wraak nemen". Drillrap is een stijl van rapmuziek die begin jaren 2010 in de VS ontstond. Via Londen kwam de muziek zo'n vijf jaar geleden ook naar Nederland. De stijl wordt gedefinieerd door donkere, gewelddadige, nihilistische teksten en onheilspellende beats. Het belangrijkste kenmerk van deze muziekstijl is de verheerlijking van geweld.

Drillrap gaat over het harde leven op straat, vaak door jongelui die onherkenbare maskers dragen of bivakmutsen. Met hun muziek rappen ze over hun vijanden en hun problemen. Verbale bedreigingen worden hier niet bij geschuwd, evenmin als het tonen van wapens.

Jeroen van den Broek is criminoloog en doet onderzoek naar drillrap en criminaliteit

Tijdens de rechtszaak was eerst de advocaat van de bewoonster aan het woord. Volgens hem is het niet duidelijk of de explosie wel echt tegen haar woning gericht was. Omdat er inmiddels al een jonge dader is aangehouden die in de buurt rondliep met explosieven, zou het volgens de advocaat niet meer nodig zijn om de woning nog langer te sluiten.

Verder zouden de politie en de burgemeester volgens de advocaat ook andere maatregelen hebben kunnen nemen. Er is bijvoorbeeld een dag lang een lege politieauto voor de woning neergezet om daders af te schrikken. De advocaat vroeg zich af of dat niet nog wat langer kon. Ook is er een extra camera bij de ingang van de wijk geplaatst, wat volgens hem ook de veiligheid verhoogt.

Volgens de advocaat van de burgemeester, de tegenpartij, is het feit dat er een verdachte is opgepakt geen garantie dat er geen explosies meer gebeuren in de wijk. Het gaat volgens hem om vrij grote groepen en "de dreiging van wat er gezegd wordt in de drillrap is heel ernstig."

Drillfilmpjes
De politie heeft filmpjes in handen waarbij groepen jongens met gezichtsbedekkende kleding rappen over het 'gooien van een steen door de ruit' en het 'gebruik van explosieven'. De burgemeester is daarom overtuigd dat het sluiten van de woningen nodig is voor de veiligheid van de wijk maar ook ter bescherming van de vrouw en haar gezin. Daarnaast gaf de advocaat van de burgemeester aan dat de politie niet eindeloos in de straat kan surveilleren. Daarmee zouden ook agenten in gevaar worden gebracht.

Kapot raam door de steen

De bewoonster op haar beurt houdt vol dat de politie zich baseert op aannames over haar meerderjarige zoon. "Ik wist niet eens dat mijn zoon rapt."

Aan het einde van de zitting vroeg de rechter aan de bewoonster of ze zich wel veilig zou voelen in haar huis, na alles wat er gebeurd was. Zeker aangezien ze binnenkort moet bevallen. De bewoonster gaf aan dat ze gewoon thuis wilde zijn: "Ik voel mij niet onveilig thuis."

Normaal gesproken is de uitspraak in zo'n zaak na twee weken, de rechter gaf aan dat gezien de situatie de uitspraak uiterlijk 7 november zal zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel