De verborgen wereld van verslaafden; wandeling langs veilige naalden en opvangplek

ALMERE • Do 31 oktober 2024 | 6:35 • Donderdag 31 oktober 2024 | 6:35

Op de balie wordt een steriel verpakte naald neergelegd. Ook andere hulpmiddelen die drugsgebruikers nodig hebben worden erbij gehaald.

Het 'spul' zelf wordt niet uitgedeeld. De medewerker van verslavingszorg Amethist doelt hier op cocaïne en heroïne. Wel mag dit gerookt en gesnoven worden in één van de bewaakte gebruiksruimtes in het pand aan de Schrijverstraat in Almere. 

Het pand van Amethist is de eerste locatie van een wandeling door Almere Stad. De route gaat langs plekken waar verslaafden en mensen met psychische aandoeningen worden opgevangen. De gidsen zijn Sabina Leakat en Raybert Mari. Ze werken allebei bij Amethist en hebben dagelijks met verslaafden te maken. 

Sabina Leakat en Raybert Mari

Het tweetal neemt een groep van vijftien man op sleeptouw die verslaafden niet dagelijks zien, zoals ambtenaren van de gemeente Almere, medewerkers van een woningbouwcorporatie, ondernemers en buurtbewoners.

Stimuleer je drugsgebruik?
Bij de balie van Amethist komen direct de eerste vragen. Een vrouw vraagt zich af of drugsgebruik juist wordt gestimuleerd nu de materialen makkelijk voorhanden zijn.

'Nee', is direct het antwoord. Als je hier binnenkomt, komt er ook een persoonlijk plan om de verslaafde te helpen, vertelt medewerker Raybert Mari. Door het materiaal aan te bieden, weet je dat er geen vuile naalden in de stad komen, is het idee.

Voor het eerste blikje bier opengaat of de eerste coke wordt gesnoven, is er een uitvoerig gesprek met de gebruiker. Zorg vinden staat voorop, vertelt een medewerker.

Een zogenoemde 'spuitruimte'

Pand van Amethist

De tour gaat verder. De vijftien wandelaars maken kennis met elkaar terwijl ze naar de volgende plek lopen. De eerste locatie is al voer voor gesprek. Sabina Leakat is daar blij mee. "Het stigma moet er af", vertelt ze. De manier hoe verslaafden worden behandeld raakt haar. "Deze mensen zijn al afgeschreven. Ze worden al als uitschot behandeld."

Trots op succesverhalen
De tweede locatie is de Odeonstraat. Dat zijn de gekleurde containerwoningen achter het politiebureau. Hier maakt de groep kennis met een andere hulpverlener: het Leger des Heils.

Op deze plek worden personen geholpen die een veelvoud aan problemen hebben. Het Leger heeft hier vijftien woonunits. Hier is plek voor begeleid wonen en dat werkt, vertelt een medewerkster van het Leger des Heils.

De Odeonstraat

Vol trots vertelt de vrouw dat er een bewoner, via Domus, naar de Odeonstraat is gekomen en inmiddels zelfstandig woont. Een succesverhaal waar de medewerkster trots op is. Het is een verhaal van de lange adem en niet bij iedereen loopt het zo goed af. Sommigen blijven de zorg nodig hebben. 

'Hangplek dicht werkt averechts'
De wandeling gaat weer terug naar het centrum. Ter hoogte van de blowboot wijst Sabina Leakat richting het Festivalplein. Deze hangplek werd eerder dit jaar gesloten door burgemeester Hein van der Loo. Tot op de dag van vandaag begrijpt Leakat dit besluit niet. 

Op de plek werd gedeald, maar door het afsluiten is het zicht kwijt op deze drugsverkopers, vertelt Leakat van Amethist. De dealers vindt je nu door de hele stad. Mede daardoor zijn er meer problemen, vertelt ze. 

Kwintes

De wandeling gaat verder langs één van de winkelstraten en eindigt bij Kwintes aan de Schoutstraat. De groep wandelaars loopt direct door naar de gezamenlijke ruimte. Het is een grote woonkamer met dagbesteding. Twee mannen spelen een schaakpartij. Twee dames ernaast doen een potje Rummikub. In de hoek wordt gekaart.

Wie doet nu wat?
Kwintes is dagbesteding met inloop voor iedereen. Hier worden onder meer  verslaafden begeleid, maar niet behandeld. De wandelaars luisteren geïnteresseerd, maar her en der begint het ook een beetje te duizelen. Welke organisatie doet ook al weer wat? Met welk probleem kan je waar aankloppen?

De laatste halte van de wandeling is Domus. Deze dag- en nachtopvang van het Leger des Heils is al tijden onderwerp van discussie. Onlangs nam de gemeenteraad van Almere het besluit om een dergelijke opvang ook in Almere Poort te openen.

Bij binnenkomst is het rustig. Een man ligt te pitten op de bank. De televisie staat aan, met daarop videoclips uit de jaren tachtig. Hij blijft rustig liggen, terwijl de groep wandelaars achter hem de ruimte bekijkt. "Wij zijn altijd open", vertelt een medewerker van het Leger des Heils. Er zijn dan ook altijd medewerkers in het pand, voegt hij er aan toen.

Bedden voor crisisgevallen
Dat het Leger des Heils altijd klaar wil staan, blijkt uit het bed in de hoek. Daar staat een zogenoemd 'crisisbed'. Als iemand acuut een slaapplek nodig heeft, kan hij of zij bij het leger terecht.

Ook de politie brengt af en toe iemand langs die een bed kan gebruiken. Drugs meenemen mag niet. "Dat is een no-go." Wie betrapt wordt, krijgt een time-out. Dan mag de 'deelnemer' bijvoorbeeld 24 uur niet naar binnen.

Een van de woonkamers

 De groep gaat de trap op naar boven. Daar zit Domus. Hier wonen mensen die verslaafd zijn, psychische problemen hebben of beperkt zijn. We komen in een woonkamer.

Op de bank zit een man met baard. Hij is één van de 27 bewoners van Domus in het pand. De bebaarde man vertelt dat hij het hier goed heeft.

Op zichzelf wonen was niks voor hem. Het was te eenzaam. Waar hij nu woont, is het huiselijk aangekleed. Om hem heen staan kamerplanten. Bij de eettafel hangt een schilderij en staat een aquarium. 

De rondleiding langs de verschillende hulpinstanties zit erop. Tevreden blikken Sabina Leakat en Raybert Mari terug. "We willen verbinden", vertelt Leakat. Dat is volgens haar zeker gelukt. Sinds 2018 wordt ieder half jaar zo'n rondleiding gehouden. Als het aan Leakat en Mari ligt, wordt over een half jaar opnieuw een wandeling gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel