Licht aan het einde van de tunnel voor Urker supermarkt die wil verhuizen

URK • Wo 23 oktober 2024 | 21:14 • Woensdag 23 oktober 2024 | 21:14

Gaat de Boni-supermarkt nog verhuizen uit het Oude Dorp of niet? Het is op Urk één van de meestgestelde vragen in politieke vergaderingen, maar ook buiten het gemeentehuis brandt de vraag op de lippen van veel Urkers.

Vijftien jaar nadat er voor het eerst over een verhuizing werd gesproken is er nu eindelijk weer wat beweging in de zaak. Volgens de gemeente Urk is de ruimtelijke procedure om te komen tot de verplaatsing van de Boni inmiddels in gang gezet.

Komt er daarmee uiteindelijk een einde aan deze langlopende kwestie? De bedrijfsleider van de supermarkt wil nog niet te veel loslaten, maar daarover later meer. Om de geschiedenis achter de verhuizing te snappen, moeten we vijftien jaar terug in het verleden.

Terug in de tijd
Al in 2009 werd er onderhandeld over de aankoop van grond van een autogarage aan de Industrierondweg op industrieterrein Lemsterhoek. Dáár zou de Boni naartoe willen, weg uit het drukke Oude Dorp.

Google Street View
Geen parkeerproblemen voor klanten meer en geen grote vrachtwagens meer in het smalle straatje achter de supermarkt. Het bleek een plan waarvoor een hele lange adem nodig was.

Collega-supers maakten bezwaar
In de jaren daarna werden verhuisplannen naar die plek voorbereid. De gemeenteraad van Urk was in 2016 enthousiast en ging akkoord. Maar de plannen strandden een jaar later bij de Raad van State, nadat de grotere supermarkten op Urk bezwaar aantekenden.

De gemeente had volgens de Raad onvoldoende onderbouwd waarom de Boni-supermarkt zich op een bedrijventerrein mocht vestigen.

Huiswerk
De gemeente moest in de jaren na die uitspraak haar huiswerk opnieuw doen. In 2019 maakte de raad het mogelijk dat een supermarkt zich op Lemsterhoek mag vestigen.In de tussentijd kreeg de gemeente alleen wel een nieuwe gesprekspartner. Niet langer de oorspronkelijke projectontwikkelaar, maar de Boni zelf zit nu aan de knoppen. Daardoor duurde het uiteindelijk tot dit jaar voordat de volgende stap gezet kon worden.

'Alle hens aan dek'
Bedrijfsleider Jan Anker van de Boni-supermarkt wil alleen bevestigen dat er op de achtergrond hard gewerkt wordt aan de zo gewenste verhuizing. "Het is alle hens aan dek en daar zijn veel partijen mee gemoeid." Anker laat zich niet uit over de termijn waarop het papierwerk in orde zou moeten zijn.

Volgens de gemeente moeten allereerst de nodige onderzoeken plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan bodem-, geluid-, parkeer- en natuuronderzoek.

Zijn extra meters nodig?
Het belangrijkste is misschien nog wel dat de Boni moet kunnen aantonen dat er op Urk genoeg klandizie is om extra supermarktmeters toe te voegen. Op bedrijventerrein Lemsterhoek wil de Boni namelijk groter worden dan het nu is in het Oude Dorp.

Verder is het van belang dat er zicht komt op wat er na de verhuizing komt in het huidige pand aan Het Klif. Een versmarkt zou een optie kunnen zijn. Maar ook dit moet goed worden onderbouwd om een nieuwe teleurstelling bij de Raad van State te voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel