Meerdere generaties wonen samen in één woonwagen, 'Gemeente is ons vergeten'

DRONTEN • Wo 23 oktober 2024 | 17:02 • Woensdag 23 oktober 2024 | 17:02

Verscholen tussen het groen ligt aan de Ganzendreef in Dronten een woonwagenkamp. De meeste bewoners wonen er al jaren en zoals woonwagenkampers eigen is, leven verschillende generaties naast elkaar. Dat zouden ze ook niet anders willen, alleen er is een groot probleem: er is niet genoeg plek. Daarom wonen er soms meerdere generaties in één woonwagen.

Om een goed beeld te krijgen van de situatie mogen we bij Alie Haverhoek langskomen op het kamp. Vindt ze het oké als we het een 'kamp' noemen? Dat is prima, hoewel de term 'kampers' weer gezien wordt als belediging.

We lopen door een nette tuin naar een gezellige veranda. Daar laten we ook onze schoenen, anders wordt de beige hoogpolige vloerbedekking vies. Alie vertelt haar verhaal: "We wachten al 20 jaar op nieuwe staplekken. En de gemeente blijft maar geen gehoor geven. We worden telkens van het kastje naar de muur gestuurd."

De Ganzendreef

Vol
In de woonwagen zijn ook verschillende buurvrouwen aanwezig en de volwassen dochter van Alie. Daardoor voelt het er vol aan.

Toch is dit niet ongebruikelijk op het kamp. Want noodgedwongen wonen ouders met volwassen kinderen en kleinkinderen op een paar vierkante meter.

Het gaat niet langer zo, vertellen ook de buurvrouwen. Daarom verhuizen er soms noodgedwongen mensen uit het kamp naar een huurhuis. Daarvoor is de wachttijd in Dronten namelijk 3 tot 5 jaar. Terwijl ze voor het kamp al 15 jaar op een wachtlijst staan en er nog geen zicht is op een eigen plek.

Alie's woonkamer

Vergeten
Waarom de gemeente geen actie onderneemt is niet helemaal duidelijk. Raadslid Anneke Popa van Dronten Sociaal is al langer betrokken bij de familie en zegt dat de gemeente het woonwagenkamp vergeten is.

Toch is dat wel opmerkelijk, aangezien de bewoners van het kamp al jarenlang de gemeente mailen en bellen om de situatie aan te kaarten. En telkens horen ze dat ze het later nog maar eens moeten proberen.

Het onderwerp kwam ook aan de orde tijdens de raadsvergadering van Dronten vorige week. Anneke: "Daar heb ik gehoord dat wethouder van Bergen zei; we hebben eigenlijk 20 jaar niks gedaan. Dat is toch wel heel schrijnend."

Woonvisie
Ook Rien de Groot van de ChristenUnie kwam langs op het kamp en maakt zich druk over de situatie. Donderdag wordt in de raadsvergadering de Woonvisie besproken waarin staat wat er de komende jaren in Dronten gaat gebeuren op het gebied van wonen.

Annet, Alie en Rien

Daar staat ook een stuk in over het kamp. Volgens de Woonvisie moet er onderzoek worden gedaan naar hoeveel nieuwe plekken er nodig zijn en op basis daarvan gekeken worden hoeveel plekken er bij moeten komen. De Groot vindt dat allemaal te vrijblijvend en wil dat aanscherpen.

Redelijk en eerlijk
"Koppel de wachttijd voor een woonwagen aan die van de sociale huurwoningen in Dronten. Dat is redelijk en ook eerlijk vinden wij. En zorg er dan ook voor dat de benodigde standplaatsen binnen 5 jaar gerealiseerd zijn. Maar liefst nog sneller", aldus De Groot.

Als een meerderheid van de gemeenteraad instemt met het voorstel van de ChristenUnie dan moet de gemeente zorgen dat er standplaatsen bijkomen.

Alie vindt 5 jaar wachten eigenlijk te lang. "Dit doet ons veel. Je wilt allemaal op het kamp blijven, maar je hebt ook je privacy nodig. We voelen ons echt in een hoekje gedrukt door de gemeente. Er moet nu eens echt naar ons geluisterd worden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel