Nieuwe vernieling van kunstwerk De Tong schokt zoon van overleden kunstenaar

LELYSTAD • Ma 21 oktober 2024 | 20:00 • Maandag 21 oktober 2024 | 20:00

De vernieling van het kunstwerk De Tong op de Knardijk bij Lelystad is 'verschrikkelijk' en wordt betreurd. De zoon van de kunstenaar van het werk en de provincie Flevoland reageren met die woorden op het feit dat De Tong opnieuw vernield is. De provincie heeft als eigenaar aangifte gedaan bij de politie van het stelen van het koperwerk en vandalisme.

Gijs van de Wint, zoon van de inmiddels overleden kunstenaar Rudi van de Wint, vindt de nieuwe aanblik van het kunstwerk langs de A6 vreselijk. Hij hoorde het nieuws zondagavond en dat viel hem rauw op het dak. "Het is vreselijk natuurlijk. En ik was juist blij dat ie er na de renovatie zo mooi bij stond. Het is verschrikkelijk."

Van de Wint legt uit dat De Tong hem na aan het hart ligt. Niet alleen was zijn vader Rudi de bedenker, Gijs zelf begeleidde de meest recente reconstructie van het kopergroene bouwwerk: "Je hebt een band met het beeld. Ook omdat we het heel goed gerestaureerd hebben. Het beeld had nog jarenlang meegekund. Dat dit nu weer gebeurt, is echt vreselijk."

Zorgplicht
De provincie Flevoland is als eigenaar ook onaangenaam verrast. Het is onbekend hoe groot de financiële schade voor de provincie is. Gedeputeerde Sjaak Simonse: "Ik betreur de vernieling van het kunstwerk De Tong op de Knardijk. De provincie heeft een zorgplicht voor het kunstwerk en bezint zich op hoe ze verder met het vernielde kunstwerk omgaat."

Voor Van de Wint is er geen discussie mogelijk. Hij wil dat De Tong opnieuw hersteld wordt. Gebruik maken van een materiaalsoort die minder lucratief is voor dieven ziet hij daarbij niet als optie. "Dan ga je het beeld aantasten, dat heeft niet de voorkeur."

Dilemma's van beveiliging
Van de Wint wil dat het beeld in de toekomst beter beveiligd gaat worden. Hij denkt aan een camera of een hek. Al ziet hij daar meteen ook de uitdagingen: "Als je een camera ophangt en een hek. Dan zijn ze even langer aan het slijpen, maar dan kom je er ook bij. Het is gewoon een ingewikkeld probleem om zo'n beeld, wat toch een waarde heeft voor criminelen, in het buitengebied te hebben staan."

Het koperen kunstwerk op de Knardijk is in de nacht van zaterdag op zondag bezocht door dieven. En dat was niet de eerste keer in de roerige historie van De Tong.

Lees hier meer over die historie: Karakteristiek kunstwerk De Tong op Knardijk opnieuw gestript van koperhuid

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel