Drontenaar verdacht van handel in explosieve stof Semtex: 'Ik ben er ingeluisd'

DRONTEN • Za 19 oktober 2024 | 10:26 • Zaterdag 19 oktober 2024 | 10:26

Een man die wordt verdacht van handelen in de explosieve stof Semtex, mag zijn cel verlaten. De 22-jarige O.Z. uit Dronten moet wel een enkelband dragen en zich aan een heleboel voorwaarden houden, besliste de rechtbank vrijdag. Naar een tweede verdachte, de 25-jarige M.G. uit Heerenveen, wordt eerst nog onderzoek gedaan.

Pas als blijkt dat hij bij zijn moeder in Lemmer kan gaan wonen en elektronisch toezicht een mogelijkheid is, mag ook hij de cel uit. Belangrijke voorwaarde is wel dat de verdachten geen contact met elkaar zoeken en dat G. niet in Dronten komt.

In de val gelopen
De twee zitten sinds 2 juli vast, toen ze werden gepakt na een 'pseudokoop', die de politie had opgezet. Agenten zagen op de berichtendienst Telegram dat er Semtex werd aangeboden. Om de handel te onderscheppen, maakten zij een afspraak met een van de verkopers.

De Drontenaar was degene die het spul verkocht. Zoals afgesproken kwam hij naar de plek in zijn woonplaats, waar de koop zou worden gesloten. Tijdens de kennismaking belde Z. zijn maat G., die even verderop in de auto zat met een plastic zak waarin de Semtex zat. Na de betaling gingen de twee er als een speer vandoor, vertelden de agenten.

G. werd daarna vrij snel in de kraag gevat, maar Z. wist met zijn Volkswagen Golf weg te komen. Na thuiskomst hield de politie hem alsnog aan. In zijn auto werden kleine hoeveelheden van allerlei soorten drugs gevonden. Daarnaast waren beide mannen in het bezit van patronen.

'Erin geluisd'
Volgens Z. is hij erin geluisd en wist hij niet waar hij mee bezig was, zo vertelde hij vrijdag. "Ik kreeg die opdracht en verdiende er 300 euro mee." Het is de eerste keer dat hij met Justitie in aanraking is gekomen.

Ook G. zegt niet te hebben geweten dat het om het flitspoeder Semtex ging: "Ik dacht dat er drugs in de plastic zak zaten." Maar volgens de officier van justitie is uit gegevens in hun telefoons op te maken dat beide mannen wisten wat ze deden.

De rechtbank vindt de zaak ernstig, zo bleek in de rechtszaal, maar wil de mannen toch een kans geven om te laten zien dat ze van goede wil zijn. "Hoe groot uw rol is geweest in deze zaak, gaan we tijdens de inhoudelijke behandeling bekijken."

Wanneer dat is, werd nog niet duidelijk. Voor 22 november staat er eerst opnieuw een inleidende zitting op de planning.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel