Burgemeester Urk wil af van scooterellende: 'Niet langer elkaar de hand boven het hoofd houden'

URK • Do 19 september 2024 | 15:51 • Donderdag 19 september 2024 | 15:51

Waarnemend burgemeester Jan Westmaas van Urk heeft zich fel uitgelaten over de scooterrijders die met regelmaat zorgen voor overlast in het dorp. Aanleiding is een brief van de plaatselijke Sionkerk waarin problemen in en rond het Wilhelminapark worden aangekaart.

De brief en het antwoord daarop van het college van B en W is woensdagavond besproken in de gemeenteraad. Volgens Westmaas is de hele samenleving van Urk aan zet en moet het volgens hem afgelopen zijn met doen alsof het allemaal maar een spelletje is.

'Roekeloos en goddeloos gedrag'
De kerkenraad van de Sionkerk ergerde zich deze zomer groen en geel aan de scootergroep die overlast veroorzaakte: "Gezien het roekeloze en ook goddeloze gedrag van deze (relatief) kleine groep coureurs kan het haast niet anders of ook drank en drugs zijn soms in het spel."

De kerkenraad merkte dat ongelukken geregeld op een haar na werden voorkomen. Verder zou de groep 'grof, beledigend en zeer brutaal' zijn. Ook richting gezinnen die in het naastgelegen rouwcentrum bij een overleden familielid rouwen, was de groep 'dikwijls heel provocerend.'

Borden en meer handhaving
Als reactie op de klachten heeft de gemeente borden rond het Wilhelminapark geplaatst, waarop te zien is dat het park verboden is voor scooters. De politie moet hier op toezien.

Verder wordt het park vaker bezocht door handhavers en jongerenwerkers om met scooterjeugd in gesprek te gaan. Daarnaast krijgen hardnekkige veroorzakers van overlast een last onder dwangsom aan de broek. Ook bracht de gemeente een bezoek aan de bewoners van de pastoriewoning naast de kerk.

Lees ook: Achtervolgingen, overlast en provocaties: gemeente Urk dreigt scooterrijders met fikse boete

'Geen spelletjes meer'
Naast de maatregelen van de gemeente is volgens Westmaas meer nodig. De Urker gemeenschap kan volgens hem niet alleen op de politie en de gemeentelijke handhavers leunen. "Kijk eens om je heen, kijk wat er gebeurt. En benoem degenen (de overlastgevers, red.) die we echt wel kennen. En spreek ze aan. Dat hoeft niet te betekenen dat ze dan meteen worden aangepakt door de politie of onze toezichthouders. Maar wel dat ze stoppen met dit gedrag. Daar gaat het in essentie om. Het gaat ons niet om bekeuren, dat willen we eigenlijk niet."

Westmaas, op felle toon, vervolgt: "De samenleving weet het! En weet hoe het werkt. Die roep ik nu op om te stoppen met dat gedrag. Met de verkeerde spelletjes." De waarnemend burgemeester doelt op het elkaar de hand boven het hoofd houden, door bijvoorbeeld massaal te delen als de politie een controle gaat uitvoeren.

"Dat is dan geen toeval, maar dat is omdat we dat blijkbaar afspreken met elkaar"

— Jan Westmaas, Waarnemend burgemeester Urk

"Het is toch wel heel bijzonder dat de brommertjes ineens weg zijn als de politiemotor van het erf (van het politiebureau, red.) afrijdt. Hoe gaat dat dan? Dat is dan geen toeval, maar dat is omdat we dat blijkbaar afspreken met elkaar. Dat spelletje moeten we niet met elkaar willen spelen als we vinden dat er overlast plaatsvindt die eigenlijk niet thuishoort op de openbare weg."

Op dit moment komen achtervolgingen van scooters geregeld voor op Urk. Zoals deze in juli van dit jaar:

'We kennen elkaar'
Westmaas is echt van mening dat scooteroverlast kan stoppen, juist in een hechte samenleving als Urk: "We willen 100 procent van de bevolking tevreden laten zijn met hun omgeving. En niet blijven accepteren dat één procent Urk publicitair in een slecht daglicht stelt. Dat moeten we niet willen. Dus kom op met elkaar, laten we dat oppakken. Dan is het heel snel over en uit, want we weten precies hoe het werkt. We kennen elkaar allemaal, dus spreek elkaar nou eens echt aan."

Westmaas is nog tot en met 2 oktober officieel de waarnemend burgemeester van Urk. Op die dag wordt de nieuwe burgemeester van Urk geïnstalleerd. Dat is Bart Jaspers Faijer die eerder dit jaar door de gemeenteraad van Urk is voorgedragen als nieuwe burgervader.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel