Wie zijn toch die kindjes op de foto? 'Na een jaar zoeken, zijn ze gevonden'

ALMERE • Do 19 september 2024 | 7:33 • Donderdag 19 september 2024 | 7:33

Een jaar lang is er naar ze gezocht. En op de valreep zijn ze gevonden. In het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte fotograaf Bob Friedländer een foto van drie spelende kinderen in een stad in wording: Almere.

De foto toont een straat in aanbouw. Twee kindjes krijgen op een weg zonder auto's een bal aangereikt door een jongetje. Het jongste kindje op de foto heeft, zo lijkt het, nog maar nét leren lopen.

Poster voor een tentoonstelling
De foto werd ruim veertig jaar later gebruikt als aankondiging van een tentoonstelling van het Stadsarchief: 'Almeerders op de Fotorol'. Volgens Michel Langendijk, de samensteller van de expositie is de foto fantastisch. "Je ziet alles wat Almere in die jaren was: een nieuwe stad met nieuwe, jonge bewoners waar alles nog moest gaan gebeuren."

De verwachting was dat de kinderen op de foto zich al snel zouden melden. Maar dat gebeurde niet. Niemand wist om welke kinderen het ging. Totdat Michel Langendijk op 13 augustus onverwacht een reactie kreeg via Instagram: "Dat zijn wij!"

"We dachten dat het om drie jongetjes ging", zegt Langendijk. "Maar we zien twee zusjes en hun buurjongentje." Op de foto zijn Claudia Hedger en haar zusje Natalie Jamin te zien. Ze krijgen een bal aangereikt door buurjongen Edwin Schol. Ze woonden toen net in de buurt in aanbouw. De foto is genomen in de Steenwijkstraat in Almere Stad.

"Die schoentjes op de foto heb ik nog"
De kinderen op de foto zijn, net als fotograaf Bob Friedländer, uitgenodigd voor een kleine receptie in de Nieuwe Bibliotheek. De bijeenkomst markeert het einde van de tentoonstelling in het Stadsarchief. "We wisten helemaal niet dat die foto als aankondiging was gebruikt voor een expositie", vertelt Claudia Hedger. "En we hadden ook geen idee dat we werden gezocht. Maar ik weet nog goed hoor, dat die foto werd genomen".

Natalie Jamin is de jongste op de foto, zij kan zich het moment niet herinneren. "Ik ben van 1979. Ik kon geloof ik pas net lopen toen die foto werd gemaakt. De schoentjes die ik op de foto draag, heb ik nog", lacht ze. Ze heeft de twee kleine leren schoentjes ook meegenomen. "Ze lagen op zolder. Mijn moeder heeft ze trouw bewaard."

Fotograaf Bob Friedländer zegt zich niet meer te herinneren dat hij deze plaat schoot. Maar de foto past in zijn stijl van werken. "Ik maakte van alles in Almere foto's. Alles was nieuw, alles gebeurde voor het eerst. De eerste winkel, de eerste aanrijding, de eerste woning met kindjes." Hij vindt het ongelooflijk dat de foto al zo lang geleden is genomen. "Ik word echt oud", lacht hij.

De foto wordt opnieuw gemaakt
Friedländer heeft voor de gelegenheid een bal meegenomen. Hij wil, ruim veertig jaar na dato, zijn foto opnieuw maken in de Steenwijkstraat. En dat buurjongen Edwin opnieuw een bal geeft aan zijn buurmeisjes. "De geschiedenis herhaalt zich, maar dan nét even anders."

De expositie over de stad in wording is inmiddels niet meer te zien in het Stadsarchief. Een selectie van de foto's is nog wel te vinden in de Nieuwe Bibliotheek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel