Als het aan Almere ligt, betaal je straks minder om op de wachtlijst voor een huurwoning te komen

ALMERE • Wo 18 september 2024 | 15:57 • Woensdag 18 september 2024 | 15:57

Wie op zoek is naar een sociale huurwoning in Almere, kan bij WoningNet terecht. Daar bieden woningcorporaties en particuliere verhuurders woningen aan. Om te kunnen reageren op een huurwoning, moeten woningzoekenden bij hun inschrijving 20 euro betalen, maar dat gaat veranderen. De gemeente wil dat bedrag namelijk verlagen naar 14 euro.

Woningzoekenden betalen 20 euro bij hun aanmelding op de site. Om ingeschreven te blijven, betalen woningzoekenden dat bedrag jaarlijks opnieuw. Dit geld gaat naar de rekening van de woningcorporaties en wordt vervolgens doorgestort naar de gemeente Almere.

Het geld wordt gebruikt om de kosten voor het beheer van de woonruimteverdeelsysteem, de coördinatie van de woonruimteverdeling, en de behandeling van urgentieaanvragen te dekken.

Bijna 2 miljoen reserve
In de afgelopen jaren hebben meer mensen zich ingeschreven bij WoningNet en staan woningzoekenden langer ingeschreven dan verwacht. Hierdoor is een reserve van bijna 1,9 miljoen euro opgebouwd. Zonder aanpassingen zal dit bedrag alleen maar verder groeien, stelt de gemeente.

Om de opgebouwde reserve te laten dalen, heeft het college voorgesteld om het jaarlijkse inschrijfgeld te verlagen. Indien de gemeenteraad instemt met dit voorstel, zal de verlaging per 1 januari 2025 ingaan en voor een periode van ten minste tien jaar gelden.

Wat de kosten daarna worden, is afhankelijk van hoe het aantal woningzoekenden en de kosten zich ontwikkelen.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel