Ziekenhuismedewerkers met Long COVID knappen op na zuurstoftherapie

EMMELOORD • Wo 18 september 2024 | 14:09 • Woensdag 18 september 2024 | 14:09

Veel medewerkers van het Antonius Ziekenhuis in Emmeloord die lijden aan Long COVID hebben naar eigen zeggen baat gehad bij zuurstoftherapie. Verpleegkundige Mariëlle Offenbach uit Emmeloord merkt nog altijd vooruitgang, na behandeling van acht weken in een zuurstofkamer.

Omdat de zorgverzekeraars deze hyperbare zuurstoftherapie van 8.000 euro niet vergoeden, besloot het Antonius Ziekenhuis die kosten voor de medewerkers te betalen.

"Het gaat om mensen die vooraan in de frontlinie hebben gestaan bij de eerste golf van covid-besmettingen", vertelt René Groot van het Antonius. "Zij zitten nu achteraf met de problemen van Long COVID. Daarom wil het ziekenhuis deze medewerkers helpen."

Conditie weg
Offenbach kampt al bijna 3 jaar met de gevolgen van corona. Ze werkte op de spoedpost in Emmeloord toen ze corona kreeg.

"Ik heb eerst twee weken met vette koorts in bed gelegen. Daarna was mijn conditie helemaal weg. Ik was ontzettend moe en kortademig", zo beschrijft Mariëlle haar klachten.

De Emmeloordse heeft van alles gedaan om corona de baas te worden, zoals fysiotherapie, ergotherapie, acupunctuur, diëten en coaching. "Het hielp allemaal wel een beetje, maar echt de oude Mariëlle werd ik niet."

Toen het ziekenhuis de hyperbare zuurstoftherapie vergoedde voor haar medewerkers, greep Mariëlle die kans met beide handen aan.

Speciale kamer
Ze zat tijdens de behandeling samen met negen anderen in een zogeheten hyperbare kamer. Die kamer wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor mensen met duikersziekte.

Tijdens de therapie wordt een situatie nagebootst waarin het lichaam op veertien meter diepte onder water lijkt te zijn. Hierdoor neemt het lichaam de pure zuurstof in de tank 15 tot 18 keer beter op. De kans bestaat ook dat het lichaam nieuwe cellen en bloedvaten gaat aanmaken.

Beter nadenken
Mariëlle: "Dankzij de zuurstoftherapie kan ik weer beter nadenken en spreken. Ik ben mijn 'hersenmist' vrijwel kwijt. En ik merk nu, na 12 weken, dat mijn conditie nog steeds verbetert."

De Emmeloordse vindt dat de hyperbare zuurstoftherapie gewoon vergoed zou moeten worden door zorgverzekeraars. "Ik ben niet op mijn oude niveau en misschien kom ik er ook niet. Maar de zuurstoftherapie heeft mijn leven en dat van veel andere patiënten wel veel leefbaarder gemaakt."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel