Bijna 2.000 patiënten uit Noordoostpolder overgeplaatst naar huisarts op Urk

NOORDOOSTPOLDER • Wo 18 september 2024 | 8:44 • Woensdag 18 september 2024 | 8:44

Zo'n 2.000 inwoners van Noordoostpolder die patiënt waren bij de online huisartsenpraktijk Arene, kunnen vanaf 1 oktober terecht bij Huisartsenpraktijk Grote Fok op Urk. De patiënten zijn erover geïnformeerd via een brief.

In 2022 nam Arene de patiënten over van de gestopte Emmeloorder huisarts Jaap Nielen. "Dat was een tijdelijke oplossing", zegt de woordvoerder van de online huisartsenpraktijk. Patiënten konden via een online consult terecht bij een huisarts. Een keer per week kon je dan fysiek een afspraak maken.

'We zijn goed uitgerust'
Nu is er dus een structurele oplossing gevonden, zegt Arene. Die oplossing is dus de huisartsenpraktijk op Urk. Jaco Beeker van Goed Gezond Groep, waar Grote Fok onder valt, geeft aan het aantal patiënten goed op te kunnen vangen. "We zijn goed uitgerust op Urk. Dit voorjaar gaan we verhuizen naar een nieuw gezondheidscentrum en dan hebben we nog meer ruimte."

Beeker denkt niet dat er problemen zullen ontstaan rondom het vervoer naar de Urker praktijk. "De meeste mensen die zich slecht kunnen verplaatsen, krijgen hulp van kinderen en partners."

Wel heeft Grote Fok de mogelijkheid om een spreekkamer te gebruiken in Emmeloord. "Maar we willen eerst even afwachten of dat nodig is."

'Hartstikke blij'
De huisartsengroep in Emmeloord, waar alle huisartsen uit Emmeloord in zitten, reageert positief op het nieuws. "We zijn harstikke blij dat de patiënten weer naar een fysieke huisarts kunnen", zegt voorzitter Nicolien Kuiken. Wel maakt zij zich zorgen, want vervoer is volgens haar niet voor elke patiënt even makkelijk.

De Flevolandse Patiëntenfederatie is ook positief. Wel maken ook zij zich zorgen over de afstanden tot huisartszorg. Zo moeten aan de ene kant inwoners uit Emmeloord overdag naar Urk, 's avonds moeten inwoners van Urk juist naar Emmeloord voor een huisarts. De federatie roept overheden en huisartsen op om tot een plan te komen om dit op de lange termijn op te lossen en te zorgen dat er in elke kern een eigen huisarts is met achtervang.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel