Vijf winkelpanden op een rij leeg, 'De Passage mag tegen de vlakte'

EMMELOORD • Wo 18 september 2024 | 6:22 • Woensdag 18 september 2024 | 6:22

Het is een treurig gezicht, de reeks lege winkelpanden aan het eind van de Lange Nering in Emmeloord. In De Passage, tussen het Kettingplein en de Albert Heijn staan momenteel zeven panden leeg, waarvan vijf op een rij. Ondernemers zijn vertrokken omdat hun winkels niet genoeg klandizie hadden.

De meest recente winkelier die vertrekt is Hendrik Schaap, eigenaar van de gelijknamige bakkerij. Na 32 jaar heeft hij de deuren van zijn pand moeten sluiten omdat de omzet van zijn winkel de afgelopen jaren alléén maar aan het dalen is.

Winkeliersvereniging Centrum Management Emmeloord (CME) blijft optimistisch. Volgens de vereniging moet de leegstand worden tegengegaan met hulp van de gemeente Noordoostpolder, pandeigenaren en creatieve ondernemers.

Dode straat
De gevolgen van corona waren al groot, maar volgens Schaap hebben de ondernemers in de Passage 'een gigantische bouwput' gehad. "Uiteindelijk is het zo slecht dat we zeggen: dit is niet meer rendabel." Met de bouwput bedoelt hij de bouw van nieuwe appartementen en supermarkten op de plek waar vroeger de flats de Tros, de Boeier en de Meerpaal stonden.

Volgens de bakker is zijn deel van de winkelstraat niet meer aantrekkelijk. Het publiek winkelt wel in de kern van de Lange Nering, waar grote ketens zijn gevestigd. Over De Passage concludeert hij: "Dit is echt een dode straat geworden."

Schaap hoopte dit jaar meer omzet te genereren door beperkt open te zijn. Zo was de bakker alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag open: "Zelfs dat rendeert niet en dan denk ik van ja, dat ligt aan de passanten."

Oplossingen zoeken
Jacqueline de Ruiter van winkeliervereniging Centrum Management Emmeloord bevestigt dat het publiek vooral is geïnteresseerd in het begin van de Lange Nering en in het boodschappengebied, waar onder meer Albert Heijn is gevestigd. "Ja, dit gebied (De Passage) valt nu even tussenin. Het is nu even een dode hoek geworden", beaamt De Ruiter.

De winkeliersvereniging zegt in gesprek te zijn met de gemeente over hoe De Passage aantrekkelijker gemaakt kan worden. Volgens De Ruiter zijn alle oplossingen bespreekbaar.

Meer onderhoud, meer groen, verlaging van de huurprijzen, een andere bestemming voor panden of een andere indeling van de ruimtes. Dat zijn allemaal de mogelijkheden. Ook ondernemers die creatieve ideeën hebben, kunnen bijdragen om de passage aantrekkelijk te maken voor het publiek.

Hendrik Schaap heeft daar een andere mening over. Winkels hebben volgens hem geen toekomst in De Passage. Als het aan de bakker ligt, gaan de panden daar tegen de vlakte om plaats te maken voor woningen. "Maak hier maar een mooi woongebied van dat aansluit op wat er nu gebouwd is", zegt Schaap.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel